Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ! ΗΠΑ-ΚΟΥΟΣ ο ΤΣΙΠΡΑΣ;..

TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ! ΗΠΑ-ΚΟΥΟΣ ο ΤΣΙΠΡΑΣ;..

Το Bloomberg προχωρά σε ορισμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που γεννήθηκαν ότι το μικρό ανεξάρτητο κράτος που γεννήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέλεξε το όνομα “Μακεδονία”

Σε μια διαμάχη που κρατά πάνω από… επτά δεκαετίες αναφέρεται σήμερα το Bloomberg σχετικά με την όνομα της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι τόσο η σκοπιανή όσο και η ελληνική πλευρά έχουν πλέον σημαντικά κίνητρα να βρεθεί μια λύση.
Μάλιστα το Bloomberg προχωρά σε ορισμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που γεννήθηκαν ότι το μικρό ανεξάρτητο κράτος που γεννήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέλεξε το όνομα “Μακεδονία”.

1. Ποια είναι η διαφωνία;

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το όνομα Μακεδονία πρέπει να αναφέρεται μόνο στη βόρεια περιοχή της, η οποία ήταν το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.
Στην Ελλάδα, η πΓΔΜ, ιστορικά και πολιτισμικά, δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ! ΗΠΑ-ΚΟΥΟΣ ο ΤΣΙΠΡΑΣ;..

2. Πώς φτάσαμε εδώ;

Οι ρίζες της σύγκρουσης βρίσκονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η νοτιότερη από τις έξι γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, η «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» καλλιεργήθηκε υπό τον ομοσπονδιακό ηγέτη Josip Broz Tito.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε τηλεγράφημα από τον Δεκέμβριο του 1944, αποκάλεσε την ονομασία “αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμιά εθνική ή πολιτική πραγματικότητα” και δήλωσε ότι μπορεί να είναι μέτωπο για επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
Η διαμάχη στη συνέχεια σφυρηλατήθηκε για δεκαετίες έως ότου διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία.
Το 1991, η νότια περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η Ελλάδα υπέβαλε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη κλοπή ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας.
Το 1993, η νέα χώρα προσχώρησε στον ΟΗΕ υπό την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

3. Γιατί λοιπόν τώρα;

Η πΓΔΜ επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ελλάδα, όπως όλα τα μέλη και των δύο οργανώσεων, έχει δικαίωμα βέτο σε νέες εισόδους.
Αποκλείει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2008 και αργότερα σταμάτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ εν αναμονή της επίλυσης της διαφωνίας για το όνομα.
Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις συνομιλίες με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης στη μικρή χώρα, αντικαθιστώντας το εθνικιστικό κόμμα που κυβέρνησε για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η ελληνική θέση είναι να αντιταχθεί στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” χωρίς κάποιο προσδιορισμό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα σύνθετο όνομα όπως «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία».

4. Τι στοχεύει η Ελλάδα;

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει μια νίκη της εξωτερικής πολιτικής για να προάγει την ασφάλεια σε ένα τεταμένο κομμάτι της Ευρώπης και να ενισχύσει τη θέση του πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη βόρειο γείτονά της, ενώ οι εταιρείες της ελέγχουν το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα.

5. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Οι προσπάθειες για την επίλυση του ονόματος θα μπορούσαν να αντιστραφούν για τον Τσίπρα.
Το θέμα της ονομασίας έχει διαιρέσει την Ελλάδα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
Δημοσκοπικά, ο Τσίπρας δεν αντέχει κάποια αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα, ενώ κυβερνά σε ένα συνασπισμό με ένα εθνικιστικό κόμμα που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση της λέξης Μακεδονία από τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, εάν η πΓΔΜ εξακολουθήσει να αποκλείεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η περιοχή είναι μια παραδοσιακή σφαίρα επιρροής για τη Ρωσία, η οποία παραμένει αντίθετη της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

6. Ποια είναι η θέση της πΓΔΜ;

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev είναι πρόθυμη να κάνει μια συμφωνία.
Η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, προσφέρει μια ευκαιρία για ένταξη, εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία εγκαίρως.
Η κυβέρνηση του Zaev δήλωσε ότι θα δεχθεί ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα της χώρας.
Σε μια χειρονομία καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να μετονομάσει το κύριο αεροδρόμιο της χώρας, που τώρα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος, ενώ ο κύριος δρόμος προς την Ελλάδα, που σήμερα ονομάζεται Αλέξανδρος Μακεδόνας, θα γίνει οδός Φιλίας.

7. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η Ελλάδα συμφώνησε να παρουσιάσει μια προκαταρκτική συμφωνία που θα θέσει για πρώτη φορά κάποια σημεία σύγκλισης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Τσίπρας είναι πιθανόν να προτείνει μια ειδική ονομασία, κατά προτίμηση γραπτή στη σλαβική του μορφή, έτσι ώστε η «Μακεδονία» να γίνει «Makedonjia», όπως είναι στην τοπική γλώσσα.
Η Ελλάδα ζήτησε από την κυβέρνηση του Zaev να προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση που θα καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει αξίωση στην ελληνική επικράτεια, ιστορία ή πολιτισμό.
Ο Zaef έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για οποιαδήποτε λύση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και την πΓΔΜ, διευρύνοντας την επέκτασή της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οφέλη της ιδιότητας του μέλους

Η πΓΔΜ είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και πρόσφατα εμφανίζει έντονη κινητικότητα για την επίλυση μιας διαμάχης του ονόματος με τη γειτονική Ελλάδα που χρονολογείται από την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Merkel δήλωσε ότι η λύση “δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο είναι τώρα.”
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, δήλωσε αυτό το μήνα ότι ελπίζει ότι η απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών θα μπορέσει να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares