Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΑΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ…

Ολονύχτια καταδίωξη θρίλερ τουρκικού υποβρυχίου σημειώθηκε την Τετάρτη στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ του ακρωτηρίου Καφηρέα και των νήσων Καλόγεροι.

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη το απόγευμα ζεύγος ελικοπτέρων τύπου ΑΒ-212ASW και S-70B Aegean Hawk εντόπισαν τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή μεταξύ του ακρωτηρίου Καφηρέα και των νήσων Καλόγεροι στο κεντρικό Αιγαίο.

Το τουρκικό υποβρύχιο του οποίου ο τύπος δεν είναι γνωστός εντοπίστηκε και παρακολούθειτο από το πρώτο ζεύγος των ελικοπτέρων για περίπου 30-60 λεπτά. Ακολούθως ένα ζεύγος ελικοπτέρων S-70B Aegean Hawk αντικατέστησε το αρχικό ζεύγος των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού αγώνα και συνέχισε την καταδίωξη του υποβρυχίου για τρεις ώρες.

Μετά την δεύτερη αποστολή το υποβρύχιο αναζητήθηκε από ένα τρίτο ζεύγος ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού αγώνα για αρκετή ώρα, χωρίς όμως να εντοπιστεί τελικά.

Το τέταρτο όμως ζεύγος των ελικοπτέρων ήταν πιο τυχερό από το τρίτο τρίτο ζεύγος αντικατέστησε. Αποτελούμενο από δύο ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk εντόπισαν το τουρκικό υποβρύχιο 10 ν.μ νοτιότερα από το αρχικό σημείο όπου είχε εντοπιστεί νωρίτερα.

Η καταδίωξη έληξε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν ακόμη ένα ζεύγος ελικοπτέρων απογειώθηκε για να αναζητήσει μαζί με την φρεγάτα Θεμιστοκλής (F 465) το υποβρύχιο, το οποίο όπως αποδείχτηκε είχα χαθεί στα νερά του Κεντρικού Αιγαίου ανατολικά της Άνδρου.

Είναι βέβαιο ότι το πλήρωμα του τουρκικού υποβρυχίου θα θυμάται εκείνο το βράδυ για πολλά χρόνια, αφού τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού με τις αλλεπάλληλες αποστολές στην κυριολεξία δεν άφησαν τον Τούρκο κυβερνήτη σε ησυχία.

Παρά την ελλιπή χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων για περισσότερα από 10 χρόνια, παρα την αποχώρηση πολλών στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω αποστρατείας, παρά τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά στον τομέα της υποστήριξης, τα ελικόπτερα του Ναυτικού απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας τις αποστολές που τους ανατίθενται ακόμη και αν τα πληρώματα τους πρέπει να εκτελούν πολύωρες αποστολές μέσα στην νύκτα.

Το ζητούμενο όμως είναι έως πότε οι άνθρωποι αυτοί, μηχανικοί και πιλότοι, θα μπορούν να εκτελούν το καθήκον τους χωρίς την οικονομική υποστήριξη της πολιτείας, η οποία ζητά από αυτούς να φέρνουν σε πέρας τις εντολές που λαμβάνουν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και χρησιμοποιώντας πτητικά μέσα που πολλές φορές είναι μεγαλύτερα σε ηλικία από αυτούς.

Η υπό εξέλιξη κρίση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την αξιολόγηση των αδυναμιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε με μια σοφή μεθοδική και μακροχρόνια πολιτική εξοπλισμών, να καλυφτούν τα όποια κενά εντοπιστούν…

Όπως αποδείχθηκε, καλή η διπλωματία αλλά αν δεν υπάρχει κάποια “επακούμβιση” και κάποιο κυνηγητό στα βάθη του Αιγαίου, ο αντίπαλος δεν σε λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Άλλωστε τα λόγια είναι δωρεάν ενώ οι πράξεις κοστίζουν και όπως αποδείχτηκε συμμορφώνουν…

defence-point.gr

Shares