Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΘΡΙΑΜΒΟΣ του Χαφτάρ στην Τρίπολη: Μεταφέρει εσπευσμένα το αρχηγείο του o GNA…

Θέτει σε κίνδυνο αμάχους η νέα τοποθεσία…

Σε απελπιστική κατάσταση ευρίσκονται οι πολιτοφυλακές του GNA στην Τρίπολη μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις, μετά το χθεσινό μπαράζ εκτόξευσης πυραύλων του Χαφτάρ από έδαφος και αέρα.

Σήμερα το πρωί οι πολιτοφυλακές του GNA εκκένωσαν όλα τα γραφεία στο κεντρικό αρχηγείο τους στο Abuslim και μετακινήθηκαν σε άλλο σημείο, μετά το χθεσινό σφυροκόπημα που δέχθηκαν από αεροσκάφη και συστήματα πυραύλων εδάφους-εδάφους από τις ένοπλες δυνάμεις του LNA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βαρύ πυροβολικό του GNA στην Τρίπολη μεταφέρθηκε σε αμιγώς κατοικημένες περιοχές, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους αμάχους.

Το μπαράζ πυραύλων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης έχει χτυπήσει και την τουρκική στρατιωτική βάση της Μίτιγκα στην Τρίπολη, που είναι η έδρα της Τουρκικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στη Λιβύη.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του LNA με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ έχουν ενταθεί από το Σάββατο, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ήταν οι πιο βίαιες από τότε που το LNA ξεκίνησε την γενική επίθεση για απελευθέρωση της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019.

Περίπου 70 πύραυλοι και δεκάδες βλήματα πυροβολικού εκτοξεύθηκαν στις θέσεις GNA στην Τρίπολη, ανέφεραν πηγές.

Αυτό όμως που μεταβάλλει την όλη κατάσταση τόσο στην Τρίπολη όσο και στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, την οποία κατέχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, είναι η Τυνησία.

Αποδεικτικά στοιχεία από την στρατιωτική μυστική υπηρεσία του LNA αποκαλύπτουν ότι τουρκικά εξοπλισμένα με πυραύλους UAV, τα οποία είχαν κτυπήσει την αεροπορική βάση πριν μερικές ημέρες, είχαν απογειωθεί από το νότο της Τυνησίας. Μιλάμε για πολεμικές αεροπορικές βάσεις της Τυνησίας τις οποίες χρησιμοποιούν οι Τούρκοι.

Πρόκειται πιθανότατα για αλλαγή των σχεδίων της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να κτυπήσει μέσω του κράτους αυτού στα “νώτα” τον Χαφτάρ φέρνοντας τον προ διμέτωπου αγώνα.

Ο Al-Mismari (εκπρόσωπος του LNA) σε σημερινές δηλώσεις του στο κανάλι Al-Arabiya τόνισε με έμφαση: «Τι κάνει η Τουρκία στην Τρίπολη; Είναι στη Λιβύη για οικοδόμηση και ανάπτυξη ή για μάχη; Τι κάνει το βαρύ πυροβολικό και τι κάνουν τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, οι εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες, οι χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι και αεροσκάφη;

Ο πόλεμος με την Τουρκία ξεκίνησε από το 2014 και δεν ξεκίνησε σήμερα ή χθες, πολεμάμε με τους Τούρκους στο έδαφος της Λιβύης, είτε μέσω των αντιπροσώπων τους είτε άμεσα με τους Τούρκους όπως συμβαίνει στην Τρίπολη”.

Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία εισήλθε στη μάχη της Λιβύης με όλη της τη δύναμη, προσθέτοντας ότι «πολλοί Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό».

Ο Jumaa Al-Kumati, επικεφαλής αυτού που είναι γνωστό ως «Κόμμα αλλαγής», και ο προσωπικός απεσταλμένος του Al-Saraj στις χώρες του Αραβικού Μαγκρέμπ είπε: «Δεν είναι μυστικό, έχουμε εκατοντάδες αξιωματικούς του τουρκικού στρατού στην Τρίπολη, εφαρμόζοντας τη συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τριπόλεως και της Τουρκίας, ενώ υπάρχει συντονισμός στην εκπαίδευση και στην αμυντική συνεργασία.

Αν η Τουρκία θεωρήσει ότι ο Χαφτάρ απειλήσει τις δυνάμεις της, τότε ο Λίβυος στρατηγός θα γίνει νόμιμος στόχος γι ‘αυτήν, με τα τουρκικά αεροσκάφη να εμφανίζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ισχυρό στρατό, ο οποίος είναι ο έβδομος στον κόσμο και ως εκ τούτου η απάντησή της θα είναι ισχυρότατη”.

Αυτό που αποκάλυψε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της Τριπόλεως είναι ότι η Άγκυρα ετοιμάζει πιθανότατα αεροπορικά πλήγματα στον Χαφτάρ, με διάφορα σαθρά επιχειρήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για αυτό και ο Λίβυος στρατηγός κτύπησε χθες την Τρίπολη και θα συνεχίσει να το κάνει, θέλοντας να τελειώνει με την κυβέρνηση Σαράι, αφαιρώντας την δυνατότητα ύπαρξης της το επόμενο διάστημα, στην κόντρα του με τον Ερντογάν, ο οποίος τον απειλεί πλέον ευθέως.

Αν ο εθνικός λιβυκός στρατός δεν έχει την έμπρακτη την βοήθεια της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας, θα κινδυνεύσει όσο ποτέ άλλοτε, μιας και οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν μια μαζική επιχείρηση από την Μεσόγειο “ανενόχλητοι”.

Ίσως όμως η κυοφορούμενη διαμάχη Αιγύπτου και Τουρκίας να λάβει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη από ποτέ, λόγω αυτών των συγκεκριμένων τουρκικών κινήσεων και στην Τυνησία.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1259667366327304193

https://twitter.com/LNA2019M/status/1259656293075255301

 

pentapostagma.gr

Shares