Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Θράκη – Δαδιά: Τίμησαν το έθιμο και μετέφεραν την εικόνα της Παναγιάς από το μοναστήρι στην εκκλησία

Το έθιμο που προστάζει να πηγαίνουν στο Μοναστήρι της περιοχής και να παίρνουν την εικόνα της Παναγίας μεταφέροντας την πεζοί και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες στην εκκλησία του χωριού, τήρησαν και φέτος στην Δαδιά Σουφλίου.

Συγκεκριμένα προχθές το απόγευμα οι νέοι του χωριού βρέθηκαν στο Μοναστήρι του χωριού πήραν την μεγάλη εικόνα της Παναγιάς και την μετέφεραν στον Ιερό Ναό του χωριού όπου θα παραμείνει μέχρι σήμερα, όταν και θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός των Θεοφανείων και οι πιστοί θα την επιστρέψουν και πάλι στο… σπίτι της, στο Μοναστήρι της Δαδιάς.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η συνήθεια αυτή έχει σκοπό να μεταφέρει την προστασία των εικόνων στο χωριό, να διώξει τα μιαρά παγανά, να φέρει ευλογία. Γι’ αυτό το έθιμο τηρείται βρέξει-χιονίσει. Κι αυτήν την εποχή σχεδόν πάντα, έχει μπόλικο χιόνι. Μετά την επιστροφή των εικόνων στην εκκλησία και την απόλυση, όλος ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία και αρχίζει χορός, που αν είναι τυχεροί και δεν έχει παγωνιά, κρατάει μέχρι τις πρώτες ώρες του απογεύματος.

Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι στην πομπή των εικονοφόρων μπροστά μπαίνει ο μεγάλος ξύλινος σταυρός της εκκλησίας, τον οποίο διεκδικεί κάθε χρόνο ένας νέος άντρας από κάθε γειτονιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σχηματίσει κύκλο η σειρά των γειτονιών και το θεωρούν πολύ δυσοίωνο να γυρίσει προς τα πίσω ο κύκλος. Αυτός που τελικά κερδίζει την τιμή να σηκώσει τον σταυρό εκ μέρους ολόκληρης της γειτονιάς, προσφέρει κόλλυβα που διαβάζονται στην εκκλησία και μοιράζονται υπέρ υγείας των ανθρώπων και ευκαρπίας των καλλιεργειών.

 

e-evros.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares