Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Θωμαΐδης : Το lockdown δεν θα τελειώσει σε 15 ημέρες – 80.000 ενεργά κρούσματα την Τετάρτη

Πολύ ανησυχητικά είναι τα όσα είπε για την πορεία της διασποράς του κοροναϊού στην Αττική ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος αλλά η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε: «Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κοροναϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο κοντά στο 1,5% και φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος.

Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: «Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα».

Τόνισε ότι υπάρχει συμπίεση του συστήματος γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί.

Θα κρατήσει περισσότερο το lockdown

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα αν δεν γίνει lockdown και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη φορά. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξήγησε είδαμε κορύφωση στις 28 με 29 Μαρτίου. Οι μετήσεις τότε γίνονταν ενώ ήμασταν ήδη σε καραντίνα και το θετικό τότε ήταν ότι η διασπορά απλώθηκε σε χρόνο και έτσι κάναμε την λεγόμενη επίπεδωση της καμπύλης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι όσο αίρονταν τα μέτρα άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο και αυτό φάνηκε από τον Ιούλιο. Όμως, πρόσθεσε ότι στην Αττική δεν έγινε απότομα αυτό όπως στην Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να κρατήσει το lockdown ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά».

Shares