Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Θίχτηκε η Γερμανία για τις μη μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – Βιάζονται για την… πράσινη ενέργεια

[adrotate group="4"]
Εργοστασιακές μονάδες AP Photo/Branden Camp

Μεγαλύτερες εκτιμάται πως θα είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Γερμανία από τους κυβερνητικούς υπολογισμούς το 2030.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Τα επίπεδα CO2 της χώρας πέρυσι ήταν ήδη 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Οι μειώσεις CO2 που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για τον ενεργειακό και τον βιομηχανικό τομέα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές, όμως οι στόχοι για τους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών καθυστερούν, όπως αναφέρεται σε έκθεση του συμβουλίου.

«Η αναμενόμενη συνολική μείωση έχει πιθανόν υπερεκτιμηθεί», ανέφερε σε μια δήλωση ο Χανς-Μάρτιν Χένινγκ, ο πρόεδρος του συμβουλίου.

Ακόμη κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, ο κατασκευαστικός τομέας θα έχει κενό 35 εκατομμυρίων τόνων CO2 μέχρι το 2030, ενώ ο τομέας των μεταφορών αναμένεται να χάσει τον στόχο για υπερβάλλουσες εκπομπές 117 εκατομμυρίων σε 191 εκατομμύρια τόνους.

Ένα πιο ήπιο νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και αέριο θα συμβάλει επίσης στις χαμηλότερες περικοπές στον κατασκευαστικό τομέα, αναφέρει η έκθεση.

Ο τομέας αυτός απέβαλε 112 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου πέρυσι, ή 15% του συνόλου, όμως η εμβέλεια ενός κανόνα για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα συστήματα θέρμανσης παλαιών κτιρίων υπέρ εκείνων που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 65% από το 2024 περιορίστηκε σημαντικά από το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που πέτυχε να τροποποιηθεί το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Οι υποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών για την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων μέτρων μείωσης εκπομπών είναι επίσης “αισιόδοξες”, ανέφερε το συμβούλιο.

«Υπάρχει έλλειψη μιας συνεκτικής και συνεπούς συνολικής αντίληψης και ενός κυρίαρχου πλαισίου μέτρων», καταλήγει η έκθεση.

 

πηγή: cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares