Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021

Θεσσαλονίκη: Βαρύ πλήγμα για εμπόρους και ξενοδόχους το lockdown-“Είναι η απόλυτη καταστροφή” λένε

Θεσσαλονίκη:Έρημη πόλη θυμίζει η Θεσσαλονίκη μετά την σημερινή εφαρμογή των μέτρων , με κλειστά μαγαζιά και χωρίς κόσμο  καθώς μπήκε σε 14ημερο ολικό lockdown. Η οικονομία της πόλης βρίσκεται στη μέγγενη του κορονοϊού και πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι η καταστροφή θα είναι τεράστια.


Ως απόλυτη καταστροφή του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει το 14ήμερο lockdown ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Ο μηδενικός τζίρος είναι μηδενικός, δεν μπορείς να τον συνεφέρεις. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αυτή τη στιγμή ξεκινά η σκέψη της επιβίωσης πλέον για πάρα πολύ κόσμο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πάλι κλείσαμε εντελώς ξαφνικά, χωρίς να το ξέρουμε. Το περασμένο Σάββατο μάθαμε ότι το lockdown είναι καταστροφικό και δεν κλείνει το λιανεμπόριο και τη Δευτέρα έκλεισαν το λιανεμπόριο. Τι άλλο να πω;» είπε στο Sputnik ο κ. Φιλιππίδης.

Χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν ως «ασπιρίνη» αναφέροντας ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίξει με περισσότερα χρήματα το εμπόριο που προσφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας.

«Τα μέτρα πρέπει να μην έχουν περιορισμούς και επιλεκτικότητα. Να είναι δηλαδή πιο σοβαρά. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα της οικονομίας και ότι δεν έχει χρήματα το κράτος. Όμως όταν δόθηκαν δισεκατομμύρια σε άλλες περιπτώσεις ή διαγράφηκαν δισεκατομμύρια από εφορίες και αλλού είναι δυνατόν για το εμπόριο να μην διαθέσουν ένα σοβαρό ποσό για τη στήριξή του; Το εμπόριο είναι αυτό που προσφέρει το 8,9% του ΑΕΠ και 16 δισεκατομμύρια τον χρόνο;» επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης ότι το κράτος έχει μετατοπίσει τις πληρωμές των υποχρεώσεων των εμπόρων για τον ερχόμενο Απρίλιο και αναρωτήθηκε «πώς θα έχουμε βρει μέχρι τότε τα χρήματα;», προσθέτοντας ότι «η πρόταση που είχαν κάνει ήταν απόλυτη εφικτή για άτοκο δανεισμό και αποπληρωμή σε 60 δόσεις».

 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Από αυτό που ακούσαμε, κλείνουν τα πάντα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον κ. Πέτσα. Δεν βρήκαμε σημείο επαφής. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις για να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Για το αν το δεύτερο Lockdown θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για το εμπόριο:

«Θα είναι πολύ πιο επιβαρυντικό από το πρώτο. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 πηγαίναμε να βρούμε βηματισμό. Δεν τα καταφέραμε. Δεν βγήκαμε ποτέ από την οικονομική κρίση. Το λιανεμπόριο δεν είχε βγει από την κρίση. Μας βρήκε ο κορωνοϊός. Δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα και κάναμε αγώνα για να φτάσουμε κοντά στο 50% του περσινού τζίρου. Θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα και θα κάνουμε ίσως τον διπλάσιο χρόνο για να κερδίσουμε τον τζίρο».

Για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το ενδεχόμενο να παραταθεί η κατάσταση:

«Μετά από όσα έχουν συμβεί μετά από 15 μέρες Lockdown και ο κόσμος δεν θα έχει λεφτά, όπως έκανε με τα 584 ευρώ του προηγούμενου διαστήματος, αλλά δεν θα έχει την ψυχολογία με τα χρέη που θα έχουν δημιουργηθεί».

Για το ότι προβλέπεται λουκέτο 15.000 επιχειρήσεων και 150.000 απολύσεις:

«Μόνο στην εστίαση είναι αυτό. Η έρευνα δείχνει 100.000 λουκέτα ως το τέλος του χρόνου και πολλούς περισσότερους ανέργους. Δεν πάνε καλά τα πράγματα και οι βοήθειες ήταν για ελάχιστους. Δεν ήταν η βοήθεια που έπρεπε να πέσει στην αγορά σε οριζόντιο επίπεδο. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και σ’ αυτό που περιμένουμε».

Για το τι προτείνει στην κυβέρνηση ως μέτρο:

«Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα του εμπορικού συλλόγου. Ο κόσμος είναι εκνευρισμένος, τρομαγμένος και δεν ελέγχεται. Ζητήσαμε στις 20 Απριλίου και δεν το άκουσε κανένας. Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να συσσωρευτούν τα χρέη του κλεισίματος των 2 μηνών και να πληρωθούν σε 60 μήνες. Και για το επόμενο διάστημα να πληρωθεί το 60-40 το κράτος κι εμείς ως 31/12 και να πληρωνόταν σε 60 μήνες. Κάποιοι σοφοί μιλούσαν με θεωρίες για βιώσιμους και μη. Δεν υπάρχουν πλέον γιατί μη βιώσιμοι μπορούν να γίνουν οι πάντες σε χρόνο dt. Είναι νέα κατάσταση για όλους. Και για την Κυβέρνηση».

Μεγάλο το πλήγμα στις Σέρρες

Σκληρό χτύπημα στην αγορά των Σερρών φέρνει το δεύτερο lockdown, που για πολλές επιχειρήσεις μπορεί να αποδειχθεί και χαριστική βολή, εάν δεν ληφθούν ακόμα πιο τολμηρά μέτρα στήριξης, λέει ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας.

«Την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης ο νομός Σερρών έχασε πάνω από 10.000 επιχειρήσεις. Τα δεύτερο λουκέτο στην αγορά είναι μεγάλο πλήγμα σε όσους κατάφεραν να αντέξουν. Οι Σέρρες δεν έχουν τουρισμό το καλοκαίρι και οι επαγγελματίες περίμεναν τον Σεπτέμβριο και τα Χριστούγεννα για να δουλέψουν. Ελπίζουμε τουλάχιστον να σωθεί η εορταστική περίοδος γιατί αλλιώς θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή», λέει ο κ. Μέγκλας τονίζοντας την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να είναι ακόμα περισσότερα αλλά και να φθάσουν σε περισσότερος.

Ο κ. Μέγκλας, αναφέρει ότι θα υπάρξουν λουκέτα, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού και των δυο μέχρι στιγμής lockdown την ίδια χρονιά, και χρειάζεται η κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία του νομού Σερρών

Οι «κόκκινες» πόλεις Θεσσαλονίκη και Σέρρες  σε καθεστώς καθολικού lockdown

Σε lockdown έχουν μπει από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης Θεσσαλονίκη και Σέρρες, μετά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων, που έχουν «γονατίσει» τα νοσοκομεία.

«Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί για τις επόμενες 14 ημέρες», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την σήμερα σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη
Κλείνουν όλα τα καταστήματα.
Επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τότε.
Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.
Απαγορεύονται από την Τρίτη οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
«Λουκέτο» και στις εκκλησίες.
Σε «γκρι ζώνη» Σέρρες – Θεσσαλονίκη
Οι δύο περιοχές μπαίνουν στη «γκρι ζώνη», ξεχωριστά από τις ζώνες επιτήρησης και συναγερμού. Επίσης, η Μαγνησία περνάει από σήμερα στο κόκκινο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares