Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Θεσσαλονίκη: Στον Θερμαϊκό έφτασαν οι γαλάζιες μέδουσες

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες κολυμπούν πλέον στα ρηχά των νερών του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες.

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες κολυμπούν πλέον στα ρηχά των νερών του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος μίλησε στο GrTimes.gr «οι συγκεκριμένες μέδουσες έρχονται από τα θαλάσσια ρεύματα. Άγονται και φέρονται από την κίνηση των υδάτων. Αν και κάθε χρόνο έχουμε μέδουσες, πλέον είναι μεγαλύτερη η πυκνότητά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, «οι μέδουσες αυτές συνήθως έρχονται στα ρηχά. Eξαπλώνονται ανάλογα με τα κύματα και την αναταραχή των υδάτων». Ο ίδιος ακόμη, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο οι γαλάζιες μέδουσες συναντώνται στην επιφάνεια του Θερμαϊκού, εξηγεί ότι «είναι ζώα που θέλουν φως, δηλαδή δεν έχουν σκιόφιλη συμπεριφορά, οπότε μετακινούνται στην υδάτινη στήλη».

Επιπλέον, ο κ. Χιντήρογλου επισημαίνει ότι οι γαλάζιες μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στα τέλη του Ιουλίου, λέγοντας επιπλέον πως «κάθε χρόνο τις έχουμε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο πλέον τις παρατηρούμε περισσότερο και νωρίτερα διότι παρουσιάζουν έντονη πυκνότητα».

Τι προκαλούν οι γαλάζιες μέδουσες
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εάν οι μέδουσες μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Ενεργοποίηση του JellyReport για εβδομαδιαία ενημέρωση
Το JellyReport θα εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας: https://www.inaturalist.org/observations/upload ή την αντίστοιχη εφαρμογή “iNaturalist” που υπάρχει για κινητά android και ios.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συστηματική άρνηση μερικών πολιτών να νοιάζονται προσωπικά μόνο για τα δικά τους μπάνια και να μην αφιερώνουν 1-2 λεπτά για να βάλουν τις καταγραφές μεδουσών στο iNaturalist δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα έλλειψης σωστής ενημέρωσης για το σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τι είδη μεδουσών και τις πληθυσμιακές τους εξάρσεις αν υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή.

 

cnn.gr

Shares