Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Στοίβα από σκουπίδια και «χoροί» από τρωκτικά σε γειτονιές

Τα σκουπίδια έξω από τους κάδους στη Θεσσαλονίκη παίρνουν ύψος και η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα…

Απελπιστική γίνεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα σκουπίδια σε ορισμένα σημεία να έχουν καλύψει δρόμους και πεζοδρόμια. Η δυσοσμία σε συνδυασμό με την παρουσία τρωκτικών, προκαλούν ανησυχία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ο δήμος προσπαθεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια μειοψηφία εργαζομένων και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει μια ολόκληρη πόλη να βρεθεί σε ομηρία.

Σε κακή κατάσταση βρίσκονται οι γειτονιές στη Θεσσαλονίκη καθώς έχουν συσσωρευτεί τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του κεντρικού δήμου απέχουν από τα καθήκοντά τους για δεύτερη συνεχή μέρα. Οι πράσινοι κάδοι έχουν υπερχειλίσει με αποτέλεσμα οι σακούλες των σκουπιδιών να σχηματίζουν λόφους και έξω από αυτούς.

Σχεδόν παντού τα σκουπίδια πετιούνται και στους μπλε της ανακύκλωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν υπάρχει χώρος στο πεζοδρόμιο για να κινηθούν οι πεζοί. Γάτες και τρωκτικά κάνουν πάρτι ενώ αν προστεθεί και το μόνιμο πρόβλημα με τα ογκώδη αντικείμενα τότε γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση τείνει να γίνει ανυπόφορη.

Οι εργαζόμενοι στην Τομέα Καθαριότητας διεκδικούν την καταβολη των Μέσων Ατομικής Προστασίας, καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και προσλήψεις προσωπικού. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βγήκαν από το προσωπικό ασφαλείας στους δρόμους 17-18 απορριμματοφόρα και οχήματα για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση, ενώ σήμερα έχουν βγει περίπου 5-6 και το μεσημέρι κάποια οχήματα θα κατευθυνθούν στις λαϊκές αγορές. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και δεν θα μπορέσει να λυθεί όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει.

Από πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει λόγο για μια μειοψηφία εργαζομένων και απαντά ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή των ΜΑΠ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Ως εδώ και μη παρέκει. Όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας σε δήλωσή του.

Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τη συνέλευση των εργαζομένων σύμφωνα με τα οποία «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων».

newsit.gr/voria.gr

Shares