Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και αναρχικών στην πλατεία Καλλιθέας

290677342_596830845102033_1261228120943244021_n

«Έγινε μακελειό, τους κυνηγούσαν σε όλη τη γειτονιά», δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής


Σκηνές απόλυτου χάους έζησαν τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, κάτοικοι που διαμένουν γύρω από την πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και αναρχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, από νωρίς το βράδυ βρίσκονταν στο σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή το προγραμματισμένο μπαρ οικονομικής ενίσχυσης με συνοδεία μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καλλιθέας από αναρχικούς. Η παρουσία των ΜΑΤ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση τόσο στους ίδιους αλλά και σε κατοίκους της περιοχής, καθώς είναι μία συνηθισμένη κινητοποίηση από την πλευρά τους.

Περίπου στις 22:00 οι αναρχικοί απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση περισσότερων ατόμων στο σημείο, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν περίπου 50. Λίγες ώρες αργότερα, όπου είχε απομείνει πλέον λίγος κόσμος στην πλατεία, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δύο, με την πλευρά των αναρχικών φωνάζει να συνθήματα και να ρίχνει πέτρες στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, και οι τελευταίοι να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών, τα οποία προκάλεσαν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, σημειώθηκαν φθορές σε ένα σταθμευμένο όχημα.
Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα στενά της Άνω Πόλης μέχρι και στην οδό Κασσάνδρου, με την αστυνομία να προχωρά σε έξι προσαγωγές ατόμων.

Σημειώνεται πως αν και μετά τα επεισόδια δεν βρισκόταν κανείς στην πλατεία, μία διμοιρία των ΜΑΤ παρέμεινε έως και τις 2 το βράδυ.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στο ThessToday.gr, επί μισή ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, και υπήρχαν σε κάθε στενό μαζεμένα άτομα που έτρεχαν, σαν να φαίνονταν χαμένα. «Ήταν σοκαριστικό αυτό που ζήσαμε για ένα ακόμη βράδυ. Βλέπαμε παντού κυνηγημένους και την αστυνομία να προσπαθεί να τους πιάσει με όποιον τρόπο. Γινόταν ένα μακελειό».

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την φασαρία που επικρατεί στην πλατεία Καλλιθέας σχεδόν κάθε βράδυ, με τους ίδιους ωστόσο να τονίζουν πως «τα χημικά και η αναίτια παρουσία της αστυνομίας δεν είναι η λύση, αλλά αντιθέτως επιβαρύνει την κατάσταση. Θα μπορούσε απλώς να τους απομακρύνει από την πλατεία, εφόσον ενοχλούν. Η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη και η συζήτηση, αλλά σε αυτή την πόλη, πρέπει όλα να γίνονται σε ακραίο βαθμό. Δυστυχώς είναι σοβαρό πρόβλημα η φασαρία, αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε, “παιδιά είναι”, όμως κι εμείς θέλουμε να κοιμηθούμε. Όσον αφορά βέβαια τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν αργότερα, είναι κάτι που καλό θα ήταν να ξεχάσουμε όλοι όσοι τα είδαμε».

Πηγή: protothema.gr

Shares