Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Θεοφάνεια με την κακοκαιρία “Ηφαιστίων”! Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες – Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αλυσίδες….

Άστατος ο καιρός σήμερα, στα Θεοφάνεια. Η κακοκαιρία “Ηφαιστίων σαρώνει τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής (05.01.2020). 13 κλήσεις στην Πυροσβεστική, για κοπές δέντρων στην Αττική, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Πού χρειάζονται αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης.Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τα Θεοφάνεια, καθώς η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” σαρώνει τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής (05.01.2020). Ήδη πολλές περιοχές πλήττονται από ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ, τα πιο σημαντικά στοιχεία της κακοκαιρίας “Ηφαιστίων” είναι οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που φτάσουν έως τα 10 μποφόρ. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι της τάξεως 10-12 βαθμών.
Έντονη βροχόπτωση θα παρουσιαστεί στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα που πιθανών αυτές οι βροχές να δημιουργήσουν και προβλήματα.

Πού χιονίζει τώρα και πού χρειάζονται αλυσίδες

Αυτήν την ώρα, χιονοπτώσεις σημειώνονται σε πέντε νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κυρίως στα ορεινά και σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα.
Κανονικά διεξάγεται η κίνηση κατά μήκος της Αθηνών – Λαμίας, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή.
Έντονη είναι η χιονόπτωση στα Βίλια, αυτή την ώρα.
Χιονοπτώσεις σημειώνονται κυρίως στην περιοχή του Δομοκού και στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας και γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εύβοια, στην Εθνική οδό Χαλκίδας – Αιδηψού και σε επαρχιακές οδούς, στην Ευρυτανία στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Αγρινίου και στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Λαμίας όπως και σε επαρχιακές οδούς,  στη Φθιώτιδα, στην Εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου και στην Φωκίδα στην Εθνική οδό Άμφισσας – Θερμοπυλών.

Λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης, έχουν κλείσει δρόμοι στην περιοχή των Καλαβρύτων. Προβλήματα έχουν σημειωθεί και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου της Αρκαδίας και της Κορινθίας.

Καιρός Θεοφάνεια: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Η Βόρεια και η Δυτική Ελλάδα δεν θα τις επηρεαστούν σημαντικά, θα χιονίσει βέβαια παροδικά, όχι όμως σημαντικά, τόσο στα ορεινά, όσο και στα ημιορεινά.
Αποχωρώντας όμως αυτή η ψυχρή εισβολή θα συνεχίσει η χιονόπτωση και στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ τα χιόνια θα φτάσουν και στα ορεινά της Κρήτης. Τα χιόνια θα πέσουν και χαμηλότερα, αλλά αυτή η κακοκαιρία δεν θα έχει για την Αττική την διάρκεια και την ισχύ που είχε η προηγούμενη κακοκαιρία.

Θα ξαναχιονίσει στα γύρω ορεινά, στα Βίλια, στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, ίσως και στην Εθνική οδό από Μαλακάσα μέχρι Τραγάνα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, όχι από την χιονόπτωση, αλλά από το πως θα αντιμετωπίσει η κοινωνία αυτή την χιονόπτωση.

Οι περιοχές, όπου θα υπάρχει χιονόστρωση τη νύχτα της Δευτέρας 6/1 (Θεοφάνεια) προς Τρίτη 7/1

Θυελλώδεις άνεμοι και απαγορευτικό απόπλου

Στην Αττική η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 13 περιπτώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, για κοπές δέντρων σε Παλλήνη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Μαρούσι και Διόνυσο.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 11 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα – Λευκίμη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πότε θα… αποχωρήσει ο “Ηφαιστίων”

Η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” μέχρι σήμερα, Θεοφάνεια, το μεσημέρι θα επηρεάσει ολόκληρη την χώρα. Από το μεσημέρι μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, θα επηρεάσει βασικά την Ανατολική και Βόρεια χώρα, το οποίο σημαίνει ότι στην Βόρεια και Δυτική Ελλάδα θα σταματήσουν οι χιονοπτώσεις, αλλά θα έχει πολύ κρύο καθώς τα ξημερώματα η θερμοκρασία θα είναι της τάξεως -10 και -15 βαθμών.

Από την Τρίτη το απόγευμα μέχρι την Τετάρτη το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και λιγότερο στα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα βελτιωθεί σημαντικά ο καιρός όπως και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Την Τετάρτη που ανοίγουν τα σχολεία, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην μετακίνηση των μαθητών, ίσως μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές να υπάρξει κάποια ολιγόωρη παύση των μαθημάτων.

Την Πέμπτη ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη την χώρα, η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά ενώ Παρασκευή και Σάββατο οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία.

Πηγή χαρτών: meteo

Shares