Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Θέμα με τα καλλιεργήσιμα εδάφη στην Τουρκία: Ψάχνει να νοικιάσει εκτάσεις σε Ουκρανία, Αφρική και Λ. Αμερική

Η Τουρκία σχεδιάζει να μισθώσει γεωργικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής για να τις καλλιεργήσει με απώτερο στόχο να ενισχύσει τη γεωργική παραγωγή εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, αποκαλύπτει η Hürriyet.

Οι αρχές έχουν εξερευνήσει τέτοιες ευκαιρίες σε 10 χώρες, εκτός από τη Βενεζουέλα και το Σουδάν.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Βαχίτ Κιριστσί συζήτησε πρόσφατα αυτό το σχέδιο με μια ομάδα νομοθετών.

“Η τοπική παραγωγή ανταποκρίνεται στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η μίσθωση γεωργικών εκτάσεων σε ξένες χώρες εάν ο στόχος είναι η εξαγωγή γεωργικών προϊόντων”, είπε ο Κιριστσί στους βουλευτές.

“Υπάρχουν τόσο μεγάλες εκτάσεις στη Νότια Αφρική και μπορούμε να καλλιεργήσουμε προϊόντα εκεί. Εξετάζουμε επίσης ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής”, είπε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι Τούρκοι αγρότες μετακομίζουν σε μεγάλες πόλεις και λόγω αυτής της πληθυσμιακής μετακίνησης, τα εδάφη σε αγροτικές περιοχές μένουν αδρανή.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικών Επιχειρήσεων (TIGEM) θα συντονίσει το έργο για τη μίσθωση γεωργικών εκτάσεων σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία ενοικίασε στο παρελθόν 850.000 εκτάρια γης στο Σουδάν, αλλά αυτό το εγχείρημα δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, οι αρχές θα επικεντρωθούν σε προϊόντα που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στην Τουρκία λόγω κλιματικών συνθηκών ή παράγονται σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας διεξάγουν συνομιλίες για τη μίσθωση εκτάσεων σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κομητειών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Ουκρανίας.

Το έργο θα δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή καλαμποκιού, ηλίανθου, βαμβακιού και ζαχαροκάλαμου. Όμως, θα παράγονται επίσης ανανάς, μάνγκο και canola, τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση σχέδια, οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις μισθωμένες εκτάσεις για γεωργική παραγωγή. Το θέμα της μίσθωσης γης ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Τουρκία. Ο Μαδούρο είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μισθώσει 400.000 εκτάρια γης στη Βενεζουέλα για την καλλιέργεια σιταριού.

Η παραγωγή θα μπορούσε να μοιραστεί 70 προς 30 μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας, πρόσφερε.

Πέτρος Κράνιας

 

capital.gr

 

Shares