Τετάρτη , 3 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Θέμα χρόνου η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης – Πέρασε η συμφωνία από τη Βουλή της Τουρκίας…

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έφτασε στην Αθήνα αλλά όχι από τον πρέσβη της Λιβύης ο οποίος θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο»…

Persona non grata αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα ο πρέσβης της Λιβύης όπως έχει προειδοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών που αναμένεται να του δώσει μικρή διορία για να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έφτασε στην Αθήνα ωστόσο το κείμενο δεν δόθηκε από λιβυκή πηγή και έτσι η Αθήνα θα τηρήσει την προειδοποίησή της και θα καλέσει τον πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να τον απελάσει.

«Λάβαμε το κείμενο του μνημονίου από άλλες πηγές, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα, δεν έχει αλλάξει, υπάρχει τελεσίγραφο» επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik την Πέμπτη.

Πράσινο φως από την τουρκική Βουλή

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πήρε χθες το βράδυ το «πράσινο φως» από την τουρκική βουλή.

Υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνει διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων στην Μεσόγειο ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε μία περιοχή όπου δεν λείπουν οι εντάσεις το τελευταίο διάστημα.

Η κίνηση της Τουρκίας να θέσει υπό έγκριση τη συμφωνία ήρθε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, σε καλό κλίμα».

Αντιδρά η Αθήνα

Η Αθήνα αντιδρά έντονα τονίζοντας ότι η συμφωνία αντίκεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει αναφέρει «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης».

Χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωνε τη Βουλή ότι «η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως γνωρίζετε, το 2011 συνήφθη συμφωνία με την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (sic) για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Έτσι, το έγγραφο που υπογράφηκε με τη Λιβύη αποτελεί τη δεύτερη διμερή συμφωνία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πλευρά της Λιβύης και εμείς καθορίσαμε τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με μια συνοριακή γραμμή 18,6 μιλίων. Περνάει 45 μίλια μακριά από την Κρήτη».

sputnik.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares