Δευτέρα , 14 Οκτώβριος 2019
Τελευταία Νέα

Θαύμα: Ανθρώπινη αλυσίδα διασώζει τον Ακάνθινο Στέφανο κι άλλα ιστορικά κειμήλια…

Μια ανθρώπινη αλυσίδα διέσωσε το Ακάνθινο Στεφάνι του Ιησού κι άλλα θρησκευτικά κειμήλια, από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πιστοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μεταφέρουν τα ανεκτίμητα αυτά αντικείμενα.

Η δήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε μέσω Twitter γι’ αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε για να σωθούν τα κειμήλια, μεταξύ των οποίων το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού.
Στον θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων, που σώθηκε από ολική καταστροφή, συγκαταλέγονται, ακόμη, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από την σταύρωση.

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού που αποθησαυρίζεται στην Παναγία των Παρισίων είναι ένα κυκλοτερές στεφάνι από πλεγμένα, συνεστραμμένα στελέχη βούρλων, και δεν υπάρχουν καθόλου κλαδιά Ziziphus spina-christi ή αγκάθια από αυτό το θαμνόδεντρο.

Η εσωτερική διάμετρος του στέφανου είναι 21 εκ, ενώ το πάχος του είναι 1,5 εκ. Τα στελέχη των βούρλων συσσωματώνονται σε δέσμες των 14 ή 16 στελεχών που έχουν πάχος από 1 ως 1,5 χιλ.
Υποστηρίζεται ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες τοποθέτησαν ή περιέπλεξαν τα κλαδιά με τα αγκάθια πάνω σε αυτό το στέφανι από βούρλα, ώστε να σχηματιστεί μία παρωδία στέμματος. Ως εκ τούτου, το στεφάνι από τα πλεγμένα στελέχη βούρλων χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την υποστήριξη των κλαδιών με τα αγκάθια.
Αυτό το στεφάνι φυλάσσεται σε μία γυάλινη λειψανοθήκη από κρύσταλλο που έχει τη μορφή κυκλικού στεφανιού, φυλάσσεται στο βάθος του ναού και δεν είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες.
Εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και τη διάρκεια της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το Ακάνθινο Στεφάνι που έγινε σύμβολο στην ορθόδοξη εικονογραφία και βρέθηκε στον λόφο του Γολγοθά μαζί με τους ήλους (τα καρφιά) που πλήγωσαν τον Χριστό, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Αγία Ελένη (μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου) στη Ρώμη. Από εκεί, μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο κοντά στο Ναό του Αγίου Ιωάννου Λατερανό Ρώμης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο Ακάνθινος Στέφανος αγοράστηκε το 1238 από τον Λουδοβίκο Θ’ ή Άγιο Λουδοβίκο (25 Απριλίου 1214 – 25 Αυγούστου 1270) που ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1226-1270) και σήμερα βρίσκεται στον Θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων.
Από το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι αφαιρέθηκαν, σε διάφορες περιστάσεις, 33 τεμάχια ακάνθων, τα οποία τοποθετήθηκαν σε ειδικές λειψανοθήκες και εκτίθενται σε μουσεία, εκθέσεις και προσκυνήματα ανά τον κόσμο.

orthodoxianewsagency.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares