Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022

Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Στο εξωτερικό στέλνει ο ΕΟΔΥ δείγματα από το παιδί που πέθανε από την «εξαφανισμένη» ασθένεια γιατί ήταν ανεμβολίαστο…

Το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί σωστά. Μέχρι τα πέντε του χρόνια έμενε σε ίδρυμα γιατί ήταν ορφανό. Πότε έπρεπε να είχε εμβολιαστεί και τι είναι η διφθερίτιδα.


Σοκ έχει προκαλέσει ο χαμός ενός 8χρονου παιδιού από μια ασθένεια που θεωρείτο ξεχασμένη, την διφθερίτιδα. Το παιδί, το οποίο ήταν ορφανό από γονείς, είχε σύνδρομο down και έμενε σε ίδρυμα μέχρι τα πέντε του χρόνια, είχε υιοθετηθεί και δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού.

Πηγές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαίωσαν στο newsit.gr ότι το παιδί είχε όντως πλημμελή εμβολιασμό χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους συνέβαινε αυτό. Προφανώς πάντως, τόνισαν οι ίδιες πηγές, εξαιτίας και αυτού του λόγου συνέβη το μοιραίο. Σύμφωνα πάντως με τον ΕΟΔΥ το δείγμα που έχει ληφθεί από το άτυχο παιδί πρόκειται να σταλεί εντός της ημέρας σε εργαστήριο του εξωτερικού προκειμένου να γίνει νέα καλλιέργεια και να επιβεβαιωθεί ότι η διφθερίτιδα προκάλεσε το μοιραίο. «Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι το λεγόμενο κορυνοβακτηρίδιο θα επιβεβαιωθεί και ότι το πρόβλημα ήταν η διφθερίτιδα» υπογράμμισαν.

Το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας έπρεπε να είχε γίνει όταν ήταν τριών ετών. Μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή με βαριά λαρυγγίτιδα στο Παίδων και εισήχθη άμεσα στην ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως την Τρίτη 26/11/2019 εξέπνευσε.

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο newsit.gr
Το θέμα επιβεβαίωσε στο newsit.gr ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως είπε, το 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα. Αμέσως μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωληνώθηκε, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό. Όπως προκύπτει από το βιβλιάριο υγείας του είχε πραγματοποιήσει τα εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του. Όπως είπε στο newsit.gr ο κ. Γιαννάκος, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα γίνεται στα τρία έτη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Το άτυχο παιδάκι, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχε σύνδρομο down, ήταν υιοθετημένο από Έλληνες γονείς οι οποίοι και το μετέφεραν τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Παίδων.

Τι είναι η διφθερίτιδα
Σύμφωνα με το iatropedia.gr η διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Επιδημιολογικά
Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρώμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές
Οι επιπλοκές της διφθερίτιδας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκληθεί παράλυση των περιφερικών νεύρων και στο κυκλοφορικόσύστημα, μυοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η νεφρίτιδα, η πνευμονία και η ατελεκτασία.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η άμεση αντιμετώπιση με χρήση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών όπως, πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη για 10 ημέρες είναι η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Ακολούθως η αντιμετώπιση τυχών επιπλοκών είναι σημαντική.

Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Η πρόγνωση εξαρτάται από την εντόπιση του μικρόβιου, τη λοιμογόνο δύναμή του και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Προσοχή χρειάζεται κατά το χρόνο επώασης και στους υγιείς μικροβιοφορείς.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares