Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Θανατική ποινή εφαρμόστηκε σε πρώην πεζοναύτης που είχε καταδικαστεί για βιασμό και φόνο

Πρώην υπαξιωματικός των Πεζοναυτών, ο οποίος είχε ομολογήσει πως βίασε και δολοφόνησε μία 16χρονη κοπέλα το 2000, εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία του Μισισιπή.

Ο Τόμας Έντουιν Λόντεν, 58 ετών, έλαβε θανατηφόρα χημική ουσία με ένεση στις 18:00 (τοπική ώρα στις 02:00 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή Πάρτσμαν, όπου καταγράφεται μεγάλος υπερπληθυσμός εγκλείστων, σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Ο πρώην πεζοναύτης είχε ομολογήσει πως απήγαγε τη Λίσα Γκρέι το 2000, όταν την βρήκε σε επαρχιακό δρόμο, όπου το αυτοκίνητό της είχε μείνει από λάστιχο.

Ο πρώην υπαξιωματικός, πολυβολητής και στρατολόγος στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, παραδέχθηκε πως βίασε την έφηβη επανειλημμένα μέσα στο κλειστό φορτηγάκι του κι έπειτα τη στραγγάλισε.

Βρέθηκε την επομένη στο πλάι δρόμου έχοντας χαράξει στο στήθος με μαχαίρι «λυπάμαι», σύμφωνα με τα δικόγραφα.

 

Το 2001 του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Έκτοτε παρέμεινε στη φυλακή έως χθες Τετάρτη με την εκτέλεσή του να είναι η πρώτη στον Μισισιπή για αυτή τη χρονιά και η δεύτερη από το 2013, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αρχές της πολιτείας δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις θανατηφόρες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό.

Ήταν εξάλλου η 18η εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ εντός του 2022.

Η εσχάτη των ποινών συνεχίζει να επιβάλλεται σε περίπου τις μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά φέτος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά μόνο σε πέντε (Αλαμπάμα, Αριζόνα, Μιζούρι, Οκλαχόμα και Τέξας).

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares