Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024

Θα παραμείνουν ακριβά τα αεροπορικά εισιτήρια

O γερμανικός αντασφαλιστικός οργανισμός Allianz Trade εκτιμά ότι, παρά τη μείωση στις τιμές της κηροζίνης, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα παραμείνουν στα ύψη.


Μετά από τρία χρόνια αγωνίας, λόγω πανδημίας, πολλές αεροπορικές εταιρείες εμφανίζουν και πάλι κέρδη. «Ο κλάδος θα επιστρέψει στην κερδοφορία μέσα στο 2023, δηλαδή πιο νωρίς απ’ ότι αναμενόταν», επισημαίνει ο Μίλο Μπόγκαερτς, επικεφαλής του αντασφαλιστικού οργανισμού Allianz Trade για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η γερμανική Lufthansa αναμένει κέρδη, τα οποία υπερβαίνουν τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος το 2019, της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία. Παράλληλα, προετοιμάζεται για «το καλοκαίρι με τον μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία του ομίλου», όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου ADAC, τα αεροπορικά εισιτήρια από τις αρχές της χρονιάς καταγράφουν αύξηση 46%, κατά μέσο όρο. Ιδιαίτερα υψηλές θεωρούνται οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια της Lufthansa και της ελβετικής θυγατρικής Swiss. Και αυτό, παρότι οι τιμές των καυσίμων συνεχώς υποχωρούν.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν (ακόμη) τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allianz Trade οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, φτάνοντας το 86% του τζίρου προ πανδημίας. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 125,5%) εμφανίζει η ζήτηση για προορισμούς στην Ασία, ιδιαίτερα μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων στην Κίνα. «Αλλά και η Ευρώπη ανακάμπτει», δηλώνει η Μαρία Λατόρε, στέλεχος της Allianz Trade, στο Reuters.

«Λείπουν καινούργια αεροσκάφη»
Με απλά λόγια, επισημαίνει ανάλυση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), οι αεροπορικές εταιρείες «μπορούν σήμερα να πωλούν την ίδια θέση στο αεροσκάφος που διέθεταν το 2019 σε υψηλότερη τιμή, αυξάνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους».

Στα ιδιαίτερα επικερδή δρομολόγια μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων φτάνουν το 23%. Εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) κάνουν λόγο για συνολικά κέρδη ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 (έναντι 26,4 δις το 2019). Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz Trade οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο θεωρητικός κανόνας λέει ότι οι τιμές σταθεροποιούνται όταν επέρχεται ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως στην αποτίμηση της Allianz Trade είναι ότι αποδίδει τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων όχι τόσο στη ζήτηση (δηλαδή την επιθυμία των καταναλωτών να αρχίσουν πάλι τα ταξίδια, αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς και στερήσεις της πανδημίας), αλλά κυρίως στο κομμάτι της προσφοράς. Υποστηρίζει δηλαδή ότι οι παραγγελίες νέων αεροσκαφών είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που απαιτούνται για να καλυφθεί η δεδομένη ζήτηση.

Ήδη το 2020, αναφέρει η Allianz Trade, λόγω των ελλείψεων σε συγκεκριμένες πρώτες ύλες και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών είχαν μειωθεί κατά 50%. Αλλά και φέτος, αποκλείεται να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 1.600 νέων παραδόσεων, εκτιμούν οι Γερμανοί αναλυτές.

 

in.gr

Shares