Παρασκευή , 29 Σεπτεμβρίου 2023

Θα οδηγήσει τα επιτόκια της σε ρεκόρ παρά τους κινδύνους στην ανάπτυξη;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να κάνει άλλο ένα βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της, οδηγώντας σε ρεκόρ τα επιτόκια της, παρά την επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίες που φλερτάρει πλέον επικίνδυνα με την ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δίλημμα: παρά τις αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις της, οι τιμές του πληθωρισμού εξακολουθούν να τρέχουν με ρυθμό πολύ παραπάνω από τον επίσημο στόχο του 2%, ενώ δεν αναμένεται να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο για άλλα δύο χρόνια.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,3% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Την ίδια στιγμή, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση έχουν πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, με την Ευρωζώνη να είναι πλέον αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στο 0,8 % το 2023 (από 1,1% προηγουμένως) και σε 1,3% το 2024 (από 1,6 % προηγουμένως).

Παρά τους κινδύνους στην ανάπτυξη, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται σήμερα να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2023 για να επιβραδύνει στο 2,9% το επόμενο έτος.

Μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης θα οδηγήσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Μόλις πριν από 14 μήνες το επιτόκιο ήταν στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%, κάτι που σήμαινε ότι οι τράπεζες έπρεπε να πληρώνουν για να τοποθετούν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares