Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Θα κινδυνεύσουν ασθενείς από τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων – Από την πολιτεία δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα… προφανώς βολεύονται οικονομικά» ΗΧΗΤΙΚΟ Δ.Ευγενίδης στον Focus FM

Για πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων έκανε λόγο στον Focus FM και στην Δέσποινα Μποτίτση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης καλώντας την Πολιτεία να πάρει επιτέλους μέτρα.

Όπως εξήγησε το πρόβλημα εντοπίζεται σε φάρμακα πολυεθνικών που πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους.

«Η κατάσταση θυμίζει χρηματιστήριο. Υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία σήμερα δεν έχουν πρόβλημα και ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη υπάρχει πρόβλημα. Βρίσκουν μια υψηλή τιμή στο εξωτερικό τα στέλνουν εκεί με αποτέλεσμα να λείπουν από την Ελλάδα. Και όταν αργότερα η τιμή τους στο εξωτερικό πέσει τα βλέπουμε ξαφνικά στην Ελλάδα. Δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα. Η πολιτεία τα γνωρίζει αυτά αλλά προφανώς βολεύονται οικονομικά από αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Ευγενίδης ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ασθενών ωστόσο εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές με τα αποθέματα να μην επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

«Έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα, αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε τα φάρμακα και να εξυπηρετήσουμε, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσουμε, ωστόσο οι ελλείψεις είναι τεράστιες και μιλάμε για φάρμακα για την καρδιά, τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά όλων των παθήσεων.
Μπορεί να κινδυνεύουν άνθρωποι, πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία» τόνισε.

focusfm.gr
Shares