Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Θ.Πλεύρης για ελλείψεις στα φάρμακα: «Θα τις αντιμετωπίσουμε με γενόσημα – Θα αυξήσουμε τις τιμές στα φθηνά»

Στην ενημέρωση συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ.Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γ.Σωτηρίου

Δηλώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα κάνει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αυτό που όλοι καταλαβαίνουν είναι ότι πλέον είναι πολιτική της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη να γεμίσουν τα ελληνικά φαρμακεία με γενόσημα!

Δεν παρέλειψε να τονίσει και το υψηλό κόστος ενέργειας που επίσης επέτεινε τις ελλείψεις, αλλά ξέχασε να μας πει ότι αυτές οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων και πράξεων της κυβέρνησης που συμμετέχει.

Στην έκτακτη ενημέρωση για τα φάρμακα συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα. «Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Βάλαμε πλαφόν clow back και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία. Τα μέτρα αυτά που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση εξασφάλισαν ουσιαστικά την τροφοδοσια των νοσοκομείων.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

Θα υπάρχει επίσης ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες ενέργειες που απαιτείται να κάνει η ΕΕ για εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.

Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνεύουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελεί θράσος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή.

Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε”.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση», καθώς και ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή». Διαχειρήσιμη θα είναι η κατάσταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ. Σωτηρίου είπε ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

pronews.gr

Shares