Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τεράστια η έλλειψη αεροσκαφών – Εκκρεμούν 12.720 παραγγελίες

Τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν, ωστόσο ο κόσμος στερείται τα αεροπλάνα που χρειάζεται.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomber, οι αερομεταφορείς πραγματοποιούν ή επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν παραγγελίες για εκατοντάδες τζετ. Οπότε, οι δύο κορυφαίες αεροναυπηγικές εταιρείες, Boeing και Airbus, με κάθε τρόπο κάνουν λόγο για υπερβολικό φόρτο σε παραγγελίες.

Ωστόσο, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας σημαίνουν ότι αυτά τα αεροπλάνα, τα οποία είτε ήδη παραγγέλθηκαν είτε πρόκειται να παραγγελθούν, δεν θα παραδοθούν παρά έπειτα από αρκετά χρόνια. Κατά την επενδυτική εταιρεία Jefferies, υπάρχουν εκκρεμείς παραγγελίες για 12.720 αεροσκάφη αυτή τη στιγμή. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οτι οι υψηλοί αεροπορικοί ναύλοι, για τους οποίους οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν εντόνως κατά τους τελευταίους μήνες, ήρθαν και θα μείνουν. Εκτιμάται πως τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, προτού βελτιωθούν.

Η Boeing και η Airbus, οι γίγαντες της ναυπήγησης αεροσκαφών, οι οποίες απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό ένα δυοπώλιο στην προμήθεια επιβατικών αεροσκαφών, έχουν εξαντλήσει τα δημοφιλέστερα μοντέλα μονού διαδρόμου τουλάχιστον έως το 2029.

Η διόγκωση της ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν και πάλι και οι αερομεταφορείς ανανεώνουν γερασμένους στόλους, επιβαρύνουν το σύστημα τροφοδοτικής αλυσίδας, από την απόκτηση των απαραίτητων εξαρτημάτων έως τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Πριν από κάποιες ημέρες εντός Δεκεμβρίου η ευρωπαϊκή Airbus αναθεώρησε τον στόχο παράδοσης των 700 τζετ για το 2022, επικαλούμενη ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, προειδοποίησε προηγουμένως ότι το άλμα στο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μικρότερους παραγωγούς έντασης ενέργειας, όπως εκείνους που κατασκευάζουν εξαρτήματα – ανταλλακτικά, ακολουθώντας τη χύτευση και τη σφυρηλάτηση.

 

newsbomb.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares