Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καταργήθηκε η υποχρεωτική ιθαγένεια ενός έτους για πρόσληψη στο δημόσιο….

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών γα το ζήτημα της διάκρισης της καταγωγής στις προσλήψεις του Δημοσίου.
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα αποκλεισμού από την εργασία με βάση εθνοτικά κριτήρια, επιλύει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας- Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Ειδικότερα με το άρθρο 47 του παραπάνω νομοσχεδίου καταργείται η προβληματική παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3528/2007, η οποία έθετε ως κώλυμα διορισμού την συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση της ιθαγένειας. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την ακώλυτη πρόσβαση όλων στην εργασία χωρίς διακρίσεις και με ίσες ευκαιρίες.

Για το θέμα αυτό, τονίζει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης είχε επιδείξει ιδιαίτερα θετική στάση – ήδη από τον Σεπτέμβριο – όταν κατέθεσα ερώτηση με 33 ακόμη βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή, τον «Αποκλεισμό από προκήρυξη του ΟΑΕΔ με εθνοτικά κριτήρια».

Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης, αποτελεί το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας και είναι ένα ακόμη έμπρακτο και ειλικρινές δείγμα ευαισθησίας και δέσμευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, καταλήγει ο πρώην Υπουργός.

Για τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών στο θέμα των διακρίσεων των προσλήψεων στο δημόσιο τοποθετήθηκε και η Generation 2.0.

Αναλυτικά τονίστηκε:

Ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Το νομοσχέδιο έφερε σημαντικές τροποποιήσεις, που αφορούν την πρόσβαση στη διαδικασία πολιτογράφησης ωστόσο, περιλαμβάνει και μια σημαντική αλλαγή αναφορικά με την ίση μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών. Με το Άρθρο 47 του νομοσχεδίου, επιτέλους δόθηκε απάντηση στο ζήτημα της διάκρισης λόγω καταγωγής στις προσλήψεις στο δημόσιο. Μέχρι και σήμερα οι προκηρύξεις για προσλήψεις στο δημόσιο έθεταν χρονικό περιορισμό τουλάχιστον ενός έτους από την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση.

Δείτε το άρθρο:

news247

Shares