Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Τελικά “μας κάνει” το F-35 ή απλά “πρέπει να το αγοράσουμε”;..

Ο προβληματισμός για το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι τωρινός. Από τη δεκαετία του 2000, οι αεροπόροι “φωνάζαν” ότι η Ελλάδα ,όπως όλοι οι σύμμαχοί της, θα ΄πρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα. Η τεχνολογία “έτρεχε” και εξακολουθεί να “τρέχει”, αλλά εμείς παραμένουμε το “τρένο που βλέπει τ΄ άλλα τρένα να παιρνούν”.

Το 2005 , η Πολεμική Αεροπορία εγγράφως είχε εισηγηθεί την αναπλήρωση αεροσκαφών τρίτης γενιάς που είχαν πέσει και επιλογή νέου μαχητικού αεροσκάφους. Τελικά αγοράσαμε άλλα 30 F-16,τα οποία -αν είναι δυνατόν- τώρα τα …εκσυγχρονίζουμε, αφήνοντας εκτός τα F-16 που είχε αγοράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη δεκαετία του 90!

Αυτά όμως είναι πλέον ιστορία με πολλά λάθη από τα οποία το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε μάθει το παραμικρό!

Παραδόξως η όποια συζήτηση για προμήθεια νέου αεροσκάφους αρχίζει και τελειώνει με το F-35! Έχουμε αποφασίσει ότι αυτό θα ΄ναι το επόμενο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας; Έχουμε καταλήξει ότι “μας κάνει” ή απλά “πρέπει να το αγοράσουμε” θέλουμε δεν θέλουμε; Μήπως οι συζητήσεις που γίνονται για μειώσεις παραγγελιών από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργούν στη Lockheed Martin ένα “πλεόνασμα” αεροσκαφών που πρέπει κάπου αλλού να τα δώσει; Δεν αναφερόμαστε καν στα αεροσκάφη της Τουρκίας, γιατί ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ,τα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος και δεν θα πουληθούν σ΄ άλλη χώρα, μέχρι οι σχέσεις Ουάσινγκτον -Άγκυρας εξομαλυνθούν.Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει.

Μας κάνει λοιπόν το F-35;

Λύνει το πρόβλημα αντιμετώπισης των τουρκικών F-35 στο Αιγαίο; Όχι είναι η απάντηση, γιατί αν τα αεροσκάφη είναι τόσο “αόρατα” όσο λένε οι κατασκευαστές τους, τότε το F-35 δεν θα βλέπει ένα άλλο F-35.

Είναι καλό αεροσκάφος για την καθημερινότητα του Αιγαίου; Όχι λένε οι ειδικοί. Το F-35 δεν το πληρώνεις για να κάνεις αναχαιτίσεις με τον τρόπο που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι υποχρεωμένη να κάνει κάθε μέρα, όλη μέρα.

Είναι φθηνό αεροσκάφος; Εδώ η Lockheed Martin μας …μπερδεύει και τα πολλά διαφορετικά κόστη που έχουν ακουστεί έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές διαμορφώσεις του αεροσκάφους. Για την Ελλάδα η τιμή αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια το κάθε αεροσκάφος. Στο Βέλγιο πάλι η Lockheed Martin εμφανίζεται πολύ πιο γενναιόδωρη και το πουλάει 70 εκατομμύρια, όπως έχει γραφτεί.

Είναι φθηνό αεροσκάφος στη συντήρησή του το F-35 ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Αυτοί είναι οι προβληματισμοί των σκεπτικιστών της υπόθεσης F-35.

Τι λένε όσοι υποστηρίζουν την απόκτησή του;
Λένε ότι πρόκειται “για ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε με αποκλειστικό σκοπό να μετασχηματίσει τον τρόπο διεξαγωγής όχι μόνο του αεροπορικού πολέμου αλλά όλης της σύρραξης. Τα εξελιγμένα πτητικά του χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων που επιτρέπουν τη συγχώνευση δεδομένων, τον δικτυοκεντρικό του χαρακτήρα, καθώς και την αξιοπιστία και την ευκολία συντήρησής του, το καθιστούν ως την κεντρική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος ενός πολέμου στον 21ο αιώνα”. Χωρίς αμφιβολία όλα αυτά σε πραγματικές επιχειρήσεις είναι χρήσιμα αν πράγματι τα κάνει το αεροπλάνο στο βαθμό που λένε οι Αμερικανοί.

Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι αν υπάρχουν άλλες λύσεις για την Ελλάδα. Η απάντηση είναι ναι, λένε όσοι έχουν τις γνώσεις και ολοκληρωμένη εικόνα. Κατ΄ αρχήν λένε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου η προσπάθεια για την κατασκευή νέου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει το αποτυχημένο Eurofighter και αργότερα το επιτυχημένο Rafale.

Μπορεί να περιμένει μέχρι τότε η ΠΑ; Όχι είναι η απάντηση, αλλά μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά με την προμήθεια ακόμη και μεταχειρισμένων Rafale από τη Γαλλία. Εκτός του ότι πρόκειται για ένα αποδεδειγμένα καλό αεροπλάνο, έχει δύο ακόμη μεγάλα πλεονεκτήματα:

•Η Ελλάδα διαθέτει ήδη όπλα που “κουμπώνουν” στο Rafale. Μεταξύ αυτών και τα Scalp.
•Οι Τούρκοι δεν έχουν Rafale, όπως δεν έχουν και Mirage το οποίο πάντα τους είναι…δυσάρεστο.

Θα κλείσουμε προσθέτοντας μια απορία που χρόνια τώρα έχουμε: γιατί ποτέ η Ελλάδα, δεν έριξε μια ματιά έστω στην πρόταση των Σουηδών που παράγουν με μεγάλη επιτυχία το Gripen;

Τελικά με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου , είναι ότι αν τελικά γίνει αγορά F-35, θα γίνει επειδή “πρέπει να τα πάρουμε”.

 

militaire

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares