Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα σε όσους ξέχασαν να υποβάλουν δήλωση…..

Ενα ειδικό πλάνο, με το οποίο ευελπιστεί ότι θα μπει τάξη στο Κτηματολόγιο, έχει ετοιμάσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στον δραστικό περιορισμό των παρατάσεων για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Παρά ταύτα, και καθώς κινδυνεύουν περιουσίες πολιτών, αποφασίστηκε να δοθεί σιωπηρή παράταση δυο ή και τριών εβδομάδων σε όλες τις περιοχές όπου εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Κτηματολόγιο: Ερχονται για πρώτη φορά πρόστιμα
Κατά τις ίδιες πηγές, η σιωπηρή παράταση στο Κτηματολόγιο θα αφορά τις περιοχές που πήραν ήδη… παράταση για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Πιερία, Πρέβεζας, Αρτας και Λευκάδας.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ακολουθηθεί παρόμοια πολιτική για τις περιοχές όπου οι τελικές προθεσμίες υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο πλησιάζουν… επικίνδυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε καταλογισμό προστίμων για μη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση -ενδεχομένως, φοβούμενες το πολιτικό κόστος- δεν έχει εφαρμόσει τα πρόστιμα που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις για το Κτηματολόγιο.

Αγωνία για χιλιάδες «ορφανά» ακίνητα
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ εξετάζει τρόπους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τα 15.000 «ορφανά» ακίνητα και το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για περίπου 14.850 ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας, γα τα οποία η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο έληγε το 2017 και το 2018.

Πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεντόπιστα», ενώ συχνά προέρχονται από κληρονομιές, κατά τις οποίες ο αποδέκτης της κληρονομιάς δεν γνωρίζει την τοποθεσία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει προτάσεις που θα υποβάλει στη Βουλή προκειμένου να αλλάξουν οι σχετικές ρυθμίσεις και να μη «χαθούν» χιλιάδες περιουσίες.

Οι 35 δήμοι και περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου -καθώς έληξαν πριν από τις 30.11.2018, είναι οι εξής:

Οι περιοχές που εξαιρέθηκαν από την τελευταία παράταση του Κτηματολογίου
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares