Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023

Τεχνολογική αντεπίθεση στη Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν στις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον τεχνολογικό Nasdaq να ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 1% καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη – τα οποία αποδείχτηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών – μετριάζουν τους φόβους για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν σε χαμηλό 28 μηνών τον Ιούλιο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατρακύλησε τον Αύγουστο μετά από δύο διαδοχικούς μήνες ανόδου.

Τα απογοητευτικά στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για τα επιτόκια, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ χάνει σχεδόν 6 μονάδες βάσης στο 4,151% από 4,22 προηγουμένως και το ράλι της προηγούμενης εβδομάδες που την οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά.

Τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως τις δημοσιότητας και άλλα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Federal Reserve. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τον δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό – που θα δει το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Και τα δύο αυτά στοιχεία βρίσκονται στον πυρήνα της ανάλυσης της Fed για τις αποφάσεις της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 97,71 μονάδες ή 0,28% στις 34.655,09 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 33,75 μονάδες ή 0,76% και σκαρφαλώνει στις 4.467,10 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 171,11 μονάδες ή 1,25% στις 13.875,51 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες κινούνται σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Verizon Communications με άλμα 0,87 δολ. ή 2,58% στα 34,42 δολ. και ακολουθούν η 3M με άνοδο 2,45% στα 106,67 δολ. και η Intel με κέρδη 2,16% στα 34,35 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η McDonald’s Corp. (-0,90%), η Procter & Gamble (-0,84%) και η Coca-Cola (-0,62%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Citi ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τη σύσταση της για τους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς AT&T και Verizon Communications σε buy/high-risk από neutral προηγουμένως.

Η Best Buy Co. σημειώνει άλμα 5,5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων από την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Nio Inc. κατρακυλούν πάνω από 10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων να καταγράφει διεύρυνση ζημιών και πτώση εσόδων.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σε μια νέα ένδειξη ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από την Federal Reserve έχει αρχίσει να επιβαρύνει και την αγορά εργασίας της χώρας.

Πιο αναλυτικά οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 338.000 στις 8,827 εκατ. την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 9,465 εκατ. ανοιχτές θέσεις τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Αύγουστο μετά από δύο μήνες ανόδου, με τον σχετικό δείκτη να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 106,1 μονάδες τον Αύγουστο από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στις 114,0 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για υποχώρηση του δείκτη στις 116,0 μονάδες από την αρχική μέτρηση των 117,0 μονάδων.

Από την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε άνοδο 0,9% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο εθνικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares