Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τέμπη: «Το τρένο ήταν γεμάτο, ζήσαμε μια κόλαση»

Ανάμεσα στους επιβάτες που βίωσαν την κόλαση στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη ήταν και ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε το βράδυ της Τρίτης (28.02.2023) όταν το τρένο όπου επέβαινε συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία, με δεκάδες ανθρώπους να σκοτώνονται και πολλούς επίσης να τραυματίζονται.

Ο κ. Γωγάκος, ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

«Ακούστηκε ανακοίνωση πως υπάρχει πρόβλημα»
« Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο. Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Στο 100% η πληρότητα
Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%.

«Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».

«Μου τηλεφώνησε η κόρη μου μέσα σε πανικό»
Ένα εικοσάλεπτο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ο επιχειρηματίας Στέλιος Ρίμπας δέχτηκε τηλεφώνημα από την 25χρονη κόρη του Αλεξάνδρα, η οποία ταξίδευε από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με το τρένο. «Με κάλεσε το παιδί μέσα σε πανικό, λίγα λεπτά μετά το συμβάν. Βρισκόταν στο έκτο βαγόνι, το προτελευταίο. Επικρατούσε σκοτάδι, καθώς το μισό βαγόνι ήταν μέσα στο τούνελ και το υπόλοιπο εκτός. Υπήρχε φωτιά και καπνός παντού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

«Μου είπε ότι ήταν καλά στην υγεία της και την προέτρεψα να βρει τρόπο να απομακρυνθεί από το τρένο. Σιγά σιγά, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες των βαγονιών, τους καθοδήγησαν σε ασφαλές σημείο, όπου τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχοντας νωρίτερα καταγράψει τα στοιχεία τους, για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη αυτή την τραγωδία και τον χαμό ήταν τυχερή μαζί με τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε ο πατέρας της 25χρονης.

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το συμβάν – Το δυστύχημα συνέβη λίγο παρακάτω από το τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ»

«Μια άμορφη μάζα σιδερικών»
Η κινητοποίηση στην περιοχή ήταν άμεση. Επί τόπου βρέθηκε και η διοίκηση του δήμου Τεμπών για να προσφέρει βοήθεια στα συνεργεία της πυροσβεστικής, την αστυνομία αλλά και στους επιβάτες. «Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το συμβάν. Είναι πολύ βαρύ αυτό που βλέπουμε. Μία άμορφη μάζα σιδερικών», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τεμπών Γιώργος Ντόντος, ο οποίος βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά στον τόπο της τραγωδίας.

«Το πρώτο βαγόνι είναι καμένο, το δεύτερο μία μάζα και το τρίτο εκτροχιασμένο. Το δυστύχημα έγινε στο σημείο του Ευαγγελισμού, λίγο πιο κάτω από εκεί που σκοτώθηκαν τα παιδιά του ΠΑΟΚ. Όπως ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους της περιοχής η πρόσκρουση ήταν τόσο έντονη που ένιωσαν σαν να έγινε σεισμός. Σε ακτίνα 5 χλμ κάποιοι που ήταν ξύπνιοι νόμιζαν πως σημειώθηκε σεισμική δόνηση», πρόσθεσε κ.Ντόντος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

 

newsIT.gr

Shares