Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ταξί κορονοϊός: Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στα αυτοκίνητα

Ταξί κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις μετακινήσεις μας με τα νέα δεδομένα για τον κορονοϊό.

Αλλαγές στον αριθμό ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα και ταξί φέρνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, που αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τη Δευτέρα στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρα και βρίσκεται στο επίπεδο 3, επιτρέπονται στα αυτοκίνητα έως τέσσερα άτομα, ενώ όσον αφορά τα ταξί, μπορούν να βρίσκονται έως και 2 πελάτες.

Στις περιοχές στο επίπεδο 2 οι επιβάτες που μπορούν να επιβιβαστούν σε ταξί ανέρχονται σε 3 άτομα. Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο (2) που ίσχυε. Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν υπάρχει περιορισμός επιβατών σε ταξί, ούτε σε ΙΧ. Τέλος στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 θα επιτρέπεται μόνο 1 επιβάτης, ενώ στα ΙΧ 3 άτομα.

Οι κανόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Από την άλλη πλευρά όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και στα τέσσερα επίπεδα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Στο επίπεδο 1 η πληρότητα είναι στο 65%. Στο επίπεδο 2, η πληρότητα πέφτει στα 50%, ενώ είναι υποχρεωτική και χρήση μάσκας στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών. Στο επίπεδο 3, η πληρότητα πέφτει στο 50% ενώ ισχύει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των Μέσων.

Οι αλλαγές στην εστίαση

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή θα τεθούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού , ο οποίος καλπάζει σε όλη την Ελλάδα. Με την Αττική να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας και με δεδομένο ότι 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.


Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

  •  Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
  •  Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

  • Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
  • Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα
    Στο επίπεδο 2: Τα 50 άτομα
    Στο επίπεδο 3: Τα 9 άτομα
  • Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  • Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
  • Επίπεδο 1 στο… 65%
    Επίπεδο 2 στο …1, 50%
    Επίπεδο 3 στο… 30%
  • Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
  • Επίπεδο 1…. 80%
    Επίπεδο 2…..65%
    Επίπεδο 3….50%

Στο 50% η πληρότητα στην εστίαση στις περιοχές υψηλού κινδύνου

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από τη Δευτέρα η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Shares