Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Τάσεις MRB: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση

Η ακρίβεια και γενικότερα η αύξηση του κόστους ζωής απασχολούν τους πολίτες της χώρας σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από τις 6 μονάδες.

Η ακρίβεια κατέχει την πρώτη θέση ως προς τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της χώρας και είναι αυτή που «κοστίζει» και στην κυβέρνηση και δίνει «πόντους» διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος της ακρίβειας αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και μόνο 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.

Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3% ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

To 77,5% των πολιτών κρίνει ως «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1% και η μεταξύ τους διαφορά μετριέται στις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜεΡΑ25 στο 2,9% ενώ ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση από το όριο του 3% οι Έλληνες.

Με την αναγωγή στα έγκυρα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜεΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%. Τέλος την επιλογή «κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares