Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Ταρακούνησε” και το Χρηματιστήριο Αθηνών η Fed

Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί που “πέρασαν” σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα που δημιούργησε η τελευταία απόφαση της Federal Reserve και οι δηλώσεις του επικεφαλής της J. Powell, δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Λ. Αθηνών, η οποία προσγειώθηκε πλησίον των ζωνών στήριξης, κρίσιμες για τη συνέχεια της ανοδικής πορείας των τελευταίων εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,40% στις 861,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 867,71 μονάδων (-0,72%) και 857,90 μονάδων (-1,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 751 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,39% στις 21092,64 μονάδες, ενώ στο -0,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.314,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 596,59 μον.

Μπορεί να αντιστάθηκε στις εξωτερικές πιέσεις σε όλο σχεδόν τον Οκτώβριο, αλλά σήμερα το ΧΑ δεν μπόρεσε να απορροφήσει την προσφορά, εν μέσω μιας εκκωφαντικής απουσίας των αγοραστών. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στον τζίρο, καθώς με μόλις 48 εκατ. ευρώ οι πωλητές έδειξαν ότι κατέχουν τα ηνία από το πρώτο λεπτό, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε κρίσιμες στηρίξεις.

Όπως σχολιάζει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το ξεκίνημα της Wall Street τον Νοέμβριο είναι άσχημο, στον απόηχο του μηνύματος της Federal Reserve ότι (σε ελεύθερη μετάφραση) “έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προτού ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλος αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης”. Πλέον, οι επενδυτές ανά τον πλανήτη καλούνται να αποτιμήσουν το νέο sentiment που δημιουργούν οι δηλώσεις της Fed και το τι “γραμμή” αυτές θα δώσουν στις υπόλοιπες Νομισματικές Αρχές (βλ. ΕΚΤ κλπ).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ΧΑ πλέον θα χρειαστεί ισχυρούς υποστηρικτικούς καταλύτες τις επόμενες συνεδριάσεις ώστε να μπορέσει να κρατήσει την επαφή με την αντίσταση των 870 μονάδων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να έρθουν από τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται το προσεχές διάστημα (Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Τιτάν, Aegean, Πειραιώς). Άλλωστε, το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τους MSCI και FTSE για τους δείκτες τους, προκαλώντας κάποιες αναδιαρθρώσεις, έστω και έμμεσες στην ελληνική αγορά.

Πάντως, όλα τα παραπάνω μπορεί απλά να λειτουργήσουν υποστηρικτικά εάν το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί περαιτέρω, με την ελληνική οικονομία να μην μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την παγκόσμια ύφεση. Έτσι θα δούμε το επόμενο διάστημα, το οποίο και συμπίπτει με τις ημέρες του σχεδιασμού των επενδυτικών στρατηγικών το επόμενο 12μηνο, αρκετές κινήσεις προστασίας κεφαλαίων από το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Tαμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες 3,23%, με τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, Eurobank, Μυτιληναίος, Jumbo και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά οι Titan, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Ελλάκτωρ και Σαράντης έκλεισαν με κέρδη 1,30% και 1,92% αντίστοιχα.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr

Shares