Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Ταλιμπάν στο BBC: “Έχουμε δικαίωμα να υψώσουμε τη φωνή για τους μουσουλμάνους του Κασμίρ” (βίντεο)

Προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Ινδία, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάϊλ Σαχίν δήλωσε στο BBC ότι οι ακραίοι ισλαμιστές που κυβερνούν πλέον το Αφγανιστάν έχουν το δικαίωμα να υψώσουν τη φωνή τους για τους μουσουλμάνους του Τζάμου και του Κασμίρ…

Σε βίντεο – συνέντευξη στο Zoom, ο Shaheen ανέφερε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά: “Ως Μουσουλμάνοι, έχουμε το δικαίωμα να υψώσουμε τη φωνή μας για τους μουσουλμάνους στο Κασμίρ της Ινδίας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θα υψώσουμε τη φωνή μας και θα πούμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ο λαός σας, πολίτες της χώρας σας. Είναι ίσοι σύμφωνα με τον νόμο σας.”

Η συνέντευξη του εκπροσώπου των Ταλιμπάν στο BBC

Το Κασμίρ αποτελούσε και αποτελεί το επίκεντρο μεγάλης διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Τώρα, με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Πακιστάν και έχουν κατακτήσει το Αφγανιστάν, πολλοί στην Ινδία φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν βλέψεις για το Τζάμου και το Κασμίρ, λαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Πακιστανικού ISI -της περιβόητης υπηρεσίας πληροφοριών- του Ισλαμαμπάντ.

Νωρίτερα, σε συζήτηση στην πακιστανική τηλεόραση, η Νιλάμ Ιρσχάντ Σέικ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Πακιστάν PTI είχε δηλώσει: “Οι Ταλιμπάν είπαν ότι είναι μαζί μας και θα απελευθερώσουν το Κασμίρ”.

Παρακολουθείστε το βίντεο: 

Αν και οι αφγανοί ισλαμιστές θεωρούν το IS-K, (Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν) απειλή, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα. Η προοπτική ένταξης των συγκεκριμένων τρομοκρατικών ομάδων, (σ.σ. στο καθεστώς των Ταλιμπάν), είναι επίσης κάτι που οι αναλυτές πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη.

“Η Αλ Κάιντα και ο ξάδερφός της, το Ισλαμικό Κράτος, θα στρέψουν τον θυμό τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους ή θα τον στρέψουν προς το εσωτερικό της χώρας, βυθίζοντας το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο;” 

Claims that U.S. is siding with Iranian people is nothing but dishonesty' - Tehran Times

O Νταν Λάζαρ 

Είναι μια ανατροπή”, δήλωσε στο Sputnik ο ιστορικός και πολιτικός σχολιαστής Νταν Λάζαρ. “Σε κάθε περίπτωση, η ταπεινωτική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ σηματοδότησε μια νίκη όχι μόνο για τις αφγανικές εθνικιστικές δυνάμεις, αλλά για τους ακραίους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο”, εξηγεί ο ίδιος. “Μετά από 20 χρόνια πολέμου κατά της τρομοκρατίας οι τρομοκράτες κέρδισαν”, κατέληξε ο Λάζαρ.

Ο αντιπρόεδρος του Eurasia Center, Ερλ Ράσμουσεν συμφώνησε ότι ο πόλεμος των δύο δεκαετιών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα με “θολούς”, συγκεχυμένους, αντικρουόμενους και συνεχώς μεταβαλλόμενους στόχους. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ξόδεψαν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ζωές για την πραγματοποίηση της αποστολής τους. Αρχικά, μάς είπαν ότι πρέπει να καταδιώξουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, αλλά μόλις η Αλ Κάιντα ηττήθηκε ή μάλλον “εξημερώθηκε”, παρέμειναν και ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν.”

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares