Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ταϊβάν: Πεδίο συσχετισμού δυνάμεων και στρατηγικής μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου

Πολλά είναι τα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή, σε μία προσπάθεια επικυριαρχίας σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στο εμπόριο και στον έλεγχο προς την Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και το Σουέζ…αλλά και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Yποψήφιος για θέση στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκφράζει την ιδέα ότι η Ταϊβάν πρέπει να λάβει βοήθεια για να μπορέσει έτσι να αντιμετωπίσει μία μη συμβατική μορφή πολέμου, έναν μη συνήθη πόλεμο από την Κίνα. Το γεγονός εκλαμβάνεται σαν προοίμιο για την παροχή μεγαλύτερης στρατιωτικής υποστήριξης προς τη νησιωτική χώρα.

U.S. Warship Transits Taiwan Strait Less Than 1 Week After Election

Το Στενό της Ταϊβάν 

Ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις που ασχολούνται με θέματα των δύο πλευρών του Στενού της Ταϊβάν, με έδρα την ηπειρωτική Κίνα, χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ιδέα ανεύθυνη και αδαή επειδή μία τέτοια ενέργεια θα αποσταθεροποιούσε χωρίς καμία αμφιβολία την περιοχή και θα έκανε τις διμερείς διαπραγματεύσεις (σ.σ. Κίνας – Ταϊβάν) ακόμα πιο δύσκολες.

Η ιδέα ανήκει στον Κρίστοφερ Μάιερ, τον υποψήφιο για τη θέση του βοηθού γραμματέα άμυνας για ειδικές επιχειρήσεις και συγκρουσιακές καταστάσεις χαμηλής έντασης, ο οποίος μίλησε σε ειδική ακρόαση για το ζήτημα, ενώπιον εμειρογνωμόνων για ειδικές αποστολές.

Christopher Maier is a nominee for assistant secretary of defence for special operations and low-intensity conflict. Photo: AFP

Ο Κρίστοφερ Μάιερ

Ο ίδιος επισήμανε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις  της Ταϊβάν θα πρέπει να λάβουν επιχειρησιακή εκπαίδευση, για παράδειγμα, στο πώς να αποκρούουν και να αντεπιτίθενται σε περίπτωση αποβάσεων του εχθρού.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης, ο Γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ έδωσε την ιδέα για την ανάπτυξη παρόμοιων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, που θα βοηθούσαν τη νησιωτική χώρα κατά τον ίδιο τρόπο που οι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν τις Βαλτικές Δημοκρατίες να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους προς αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Josh Hawley Has a Populist Revolt to Sell You - In These Times

O Τζος Χόλεϊ 

Ο Τζι Γιέ, ειδικός στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν στο Πανεπιστήμιο Τσιαμέν της ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε ότι τα πρόσφατα σχόλια των Αμερικανών αξιωματούχων μόνο “λάδι στη φωτιά” μπορούν να ρίξουν στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Πεκίνου με την Ταϊπέι.

Ο Αλεξάντερ Χουάνγκ Τσιχ-τσένγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ταμκάνγκ της Ταϊπέι, υπογράμμισε ότι η ιδέα Μάιερ θα ενδυνάμωνε την ικανότητα του νησιού απέναντι στην Κίνα, ωστόσο, παράλληλα θα επιδείνωνε έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

Taiwan military stages drill aimed at repelling China attack

Στιγμιότυπο από άσκηση του στρατού της Ταϊβάν 

Ο αμερικανικός στρατός εκπαιδεύει τον αντίστοιχο της νήσου για ολόκληρα χρόνια, κυρίως κατά τρόπο χαμηλών τόνων, ενώ προμηθεύει τη χώρα με στρατιωτικό εξοπλισμό, τανκ και ελικόπτερα, όπως προβλέπει η Νομοθεσία της Ταϊβάν για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Shares