Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Ταϊβάν: Παράταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας – Τι συμβαίνει

Σε παράταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στον ένα χρόνο προχωράει η Ταϊβάν από το 2024, εξαιτίας της έντασης των σχέσεων μεταξύ της χώρας με την Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Τσάι Ινγκ-ουέν.

Ειδικότερα, η Ταϊβάν μέχρι σήμερα διατηρούσε το χρόνο της στρατιωτικής θηρείας στους τέσσερις μήνες, όμως η όξυνση της κινεζικής επιθετικότητας φαίνεται πως ωθεί τη χώρα σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το αμυντικό σύστημά της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της αύξησης της στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης της Κίνας προς την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων αποστολών της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι αποτέλεσμα δυσαρέσκειας της δεύτερης χώρας απέναντι στην προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία έτη ανάμεσα στις αρχές του νησιού και τις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και δεκαετίες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι η χώρα επιδιώκει την ειρήνη αλλά πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Όσο η Ταϊβάν είναι αρκετά ισχυρή, θα είναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και δεν θα γίνει πεδίο μάχης», δήλωσε η Τσάι σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη».

Το ισχύον στρατιωτικό σύστημα, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση εφέδρων, είναι αναποτελεσματικό και ανεπαρκές για να διαχειριστεί την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας, ιδιαίτερα αν η τελευταία εξαπολύσει μια γρήγορη επίθεση στο νησί, πρόσθεσε η Τσάι.

 

Συμπλήρωσε δε, ότι «η Ταϊβάν θέλει να πει στον κόσμο πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία, εμείς πιστεύουμε σταθερά στη δημοκρατία. Ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, εμείς επιμένουμε στην ειρήνη. Ας δείξουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία»

Οι κληρωτοί θα υποβάλλονται σε πιο εντατική εκπαίδευση, περιλαμβανομένων ασκήσεων σκοποβολής, οδηγιών μάχης που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιούν πιο ισχυρά όπλα όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stringer και αντιαρματικοί πύραυλοι, δήλωσε η πρόεδρος.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ διαμέσου της πρεσβείας που διατηρούν στην Ταϊβάν καλωσόρισαν την απόφαση για μεταρρύθμιση της στρατολόγησης, με το αμερικανικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν να αναφέρει πως «η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν και τα βήματα που κάνει η Ταϊβάν προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητές της για νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή».

Η ομάδα ασφαλείας της προέδρου της Ταϊβάν, που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, επανεξετάζουν το στρατιωτικό σύστημα της Ταϊβάν από το 2020, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.

 

Η Ταϊπέι, που απορρίπτει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου για κυριαρχία στην Ταϊβάν, ανέφερε τη Δευτέρα (26/12), τη μεγαλύτερη στα χρονικά είσοδο της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας, με 43 κινεζικά αεροπλάνα να διασχίζουν μια ανεπίσημη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα διεξήγαγε επίσης στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο έπειτα από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του.

«Οι διάφορες μονομερείς συμπεριφορές της Κίνας έχουν γίνει μια μεγάλη ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος, που έλαβε μέρος στη συζήτηση υψηλόβαθμών αξιωματούχων για την ασφάλεια.

Στους κληρωτούς θα ανατεθεί η προστασία κρίσιμων υποδομών, κάτι που θα επιτρέψει στις τακτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στην περίπτωση ενδεχόμενης προσπάθειας της Κίνας να εισβάλει, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο Τσίεχ Τσανγκ, ερευνητής στο «Ίδρυμα Εθνικής Πολιτικής», ένα κέντρο σκέψης με έδρα την Ταϊπέι, εκτίμησε πως η παράταση της στρατιωτικής θητείας θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 60.000-70.000 ανθρώπινο δυναμικό κάθε χρόνο στην επαγγελματική δύναμη των 165.000 μελών από το 2027 και στο εξής.

Ακόμη και μετά την παράταση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο, η περίοδος της θητείας θα είναι μικρότερη από τους 18 μήνες που προβλέπεται στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει μια εχθρική και εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Η Τσάι επιβλέπει ένα ευρύ εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας την ιδέα του «ασύμμετρου πολέμου» προκειμένου να καταστήσει τις δυνάμεις της Ταϊβάν πιο ευκίνητες, ευέλικτες και σκληρές στην επίθεση.

 

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Ταϊβάν να εκσυγχρονίσει τον στρατό της ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και σκληρός στην επίθεση, η Τσάι είπε πως δεν υπήρξε πίεση από την Ουάσινγκτον για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας απέναντι στο νησί που λογίζει ότι βρίσκεται στην εδαφική της επικράτεια, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει δημόσια συζήτηση στην Ταϊβάν για το πώς θα ενισχύσει την άμυνα.

Η Τσάι είπε πως η κυβέρνηση έμαθε «μερικά πράγματα» από τον πόλεμο αυτόν που ενσωμάτωσε στις αμυντικές μεταρρυθμίσεις της Ταϊβάν και σημείωσε πως η ικανότητα της Ουκρανίας που απέκρουσε τις πολύ μεγαλύτερες ρωσικές δυνάμεις έδωσε στη διεθνή κοινότητα χρόνο προκειμένου να παράσχει βοήθεια.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares