Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Ταϊβάν: Μεταβολές στις ωκεάνιες συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα υποβρύχια της Κίνας

Ο κινεζικός στρατός γνωρίζει ότι οι αλλαγές στα ρεύματα και στις θερμοκρασίες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της νησιωτικής χώρας σημαίνουν και προσαρμογή των σχεδίων του στις νέες  συνθήκες, σε περίπτωση που υπάρξει υποβρύχια εισβολή… 

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο South China Sea Wave, (σ.σ. πρόκειται για ανώνυμο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος ασχολείται με στρατιωτικά θέματα), ανέφερε ότι οι μεταβολές στο ρεύμα Kuroshio – γνωστό και ως Μαύρο Ρεύμα – θα μπορούσαν να εμποδίσουν κάθε απόπειρα εισβολής από την ηπειρωτική Κίνα, αλλά και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για επιθέσεις.

Η ανατολική πλευρά του νησιού είναι πιο δύσκολο να δεχθεί χτύπημα από την ηπειρωτική χώρα και είναι η τοποθεσία που φιλοξενεί πολλές σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της της Ταϊβάν,  καθιστώντας την έτσι “κλειδί” για τα σχέδια εισβολής Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, (ΛΑΣ), του Πεκίνου. Στη δεκαετία του 1970, η τότε κυβέρνηση της Kuomintang, (σ.σ. οι Κινέζοι εθνικιστές) συνειδητοποίησε ότι οι άμυνές της στη δυτική ακτή του Στενού της Ταϊβάν, που “βλέπουν” προς την ηπειρωτική Κίνα ήταν ευάλωτες σε επίθεση εξαιτίας των ρηχών νερών της περιοχής και έτσι μετατόπισαν βασικές βάσεις προς τα ανατολικά.

H διαδρομή του ρεύματος 

Το Kuroshio είναι ένα ζεστό ωκεάνιο ρεύμα που ξεκινά από τη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων και ρέει προς την ηπειρωτική Ιαπωνία με τρόπο παρόμοιο προς εκείνον του Atlantic Gulf Stream. Το δημοσίευμα του South China Sea Wave εξηγεί πως η αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πυθμένα του ωκεανού κοντά στην Οκινάουα είχε οδηγήσει σε αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού στα ανατολικά παράλια της Ταϊβάν. Η μεταβολή στη θερμοκρασία επιδρά, εν συνεχεία, στα ρεύματα. 

Το άρθρο επεσήμανε ότι οι εν λόγω αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα υποβρύχια να πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις, ωστόσο, αν τα ίδια δέχονταν επίθεση και προσπαθούσαν να διαφύγουν πίσω στην ηπειρωτική Κίνα, θα ήταν πιο δύσκολο εξαιτίας της αντίθετης φοράς του ρεύματος. Το δημοσίευμα καθιστούσε ξεκάθαρο ότι οι στροβιλισμοί και οι αντίστροφες ροές θα επηρέαζαν την πορεία των τορπιλών, οι οποίες εκτοξεύονται κάτω από το νερό, με αρνητική συνέπεια την εκτεταμένη αστοχία τους, εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.

Antony Wong Tong, Macao Military Expert - Asian Art Association (Singapore)

O Antony Wong Tong

Ο στρατιωτικός αναλυτής από το Μακάο, Antony Wong Tong, δήλωσε ότι η παρουσία τριών τύπων προηγμένου πολεμικού πλοίου, δηλαδή ενός πυρηνικού υποβρυχίου τύπου 094A,  ενός αμφίβιου επιθετικού τύπου 075 και ενός αντιτορπιλικού τύπου 055, σε εκδήλωση, τον Απρίλιο, για τον εορτασμό της επετείου του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού προσέφερε μια ένδειξη για τη μορφή που θα ελάμβανε πιθανός σχηματισμός αμφίβιας επιθετικής ομάδας για εισβολή στην ανατολική Ταϊβάν.

Κινέζοι στρατιωτικοί επιστήμονες έχουν περάσει πάνω από μια δεκαετία μελετώντας την κατάσταση του ρεύματος Kuroshio. Μαζί με τις ναυτικές βάσεις, στο ανατολικό τμήμα, βρίσκεται και το κέντρο διοίκησης της πολεμικής αεροπορίας στην αεροπορική βάση Chi Hang, η οποία διαθέτει εκτεταμένα υπόστεγα, ενσωματωμένα σε μία από τις πλαγιές του βουνού. 

 

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares