Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΤΑΙΠΕΔ: 3 ενδιαφερόμενοι για το κοίτασμα αερίου στη ν. Καβάλα: Ποιοι είναι;

Την παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα και τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου θα διεκδικήσουν η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ, η Energean και η κινεζική κοινοπραξία των εταιρειών China Machinery Engineering Co. Ltd. (CMEC) – Maison Group (εταιρείες τεχνικών μελετών και εργολαβίας).  

Τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ίδιους. Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ταμείου, θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Θυμίζουμε ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου – Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την επένδυση για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η πραγματοποίησή της, πέρα από το αναπτυξιακό όφελος για την περιοχή, θα συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο» και δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το ταχύτερο δυνατόν.

Η Energean ανακοίνωσε και η ίδια τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό με μια μακροσκελή ανακοίνωση που επικεντρώνει στο ιστορικό του project, που ξεκίνησε το 2011 με δική της εισήγηση, και τη σημασία της μετατροπής του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου για τη συνέχιση της δραστηριότητας του Πρίνου. Η Energean ανακοίνωσε επίσης την προοπτική συνεργασίας με την αιγυπτιακή εταιρεία East Gas σε επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έχουν υπογράψει επιστολή πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Shares