Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αίτημα αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης

Αίτημα αναίρεσης κατάθεσε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης της υπόθεσης των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή της δήλωσης που απαιτεί ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος. Σημειώνεται, ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα αυτό διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα, ενώ για τις υποθέσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο είχε δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να κατατεθεί σχετική δήλωση στο δικαστήριο.
Με αυτό το σκεπτικό, ο αντεισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε αποφανθεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση την περασμένη χρόνια. Αν και η πρόεδρος είχε ψηφίσει υπέρ τη συνέχισης της δίκης και για τα συγκεκριμένα αδικήματα, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων κηρύχθηκε απαράδεκτη και απαλλάχθηκαν από τα δύο κακουργήματα. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί η δικαστική απόφαση προκειμένου να μελετήσει εάν το σκεπτικό της απαλλαγής ήταν αιτιολογημένο.

Σημειώνεται, ότι μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την κατηγορία της απάτης. Ωστόσο, και για αυτή την κατηγορία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι στους οποίους αφορούσε με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

newsbomb.gr

 

Shares