Δευτέρα , 3 Αυγούστου 2020
Τελευταία Νέα

Τα ‘ξεχασμένα’ αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας-ο ρόλος των Αλβανών Εθνικιστών …

Τα 'ξεχασμένα' αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας-ο ρόλος των Αλβανών Εθνικιστών ...

Τα λησμονημένα αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας. Η προσπάθεια των εθνικιστών να τα βαφτίσουν ρωμαϊκά ή να τα καταστρέψουν. Ποια περιοχή θεωρείται το δεύτερο Άγιο Όρος…

Του αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου Παναγιώτη Μπάρκα. Βασισμένο στο βιβλίο του «Τα ταξίδια της Φηγούς» τόμος ΙΙ.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Η ουσία των ειδήσεων για ενέργειες κατά του ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία

Ο θόρυβος που έκαναν οι γκρεμισμένοι πριν από κάμποσο καιρό κίονες στο νυμφαίο της αρχαίας ελληνικής πόλης της Απολλωνίας στην Αλβανία, ακούστηκε στην Ελλάδα ως ενέργεια κατά του ελληνικού πολιτισμού στη γείτονα. Η εκδοχή δεν αποκλείστηκε ούτε στην Αλβανία.

Τα λησμονημένα αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας

Η αντίδραση στην Ελλάδα αφορούσε περισσότερο την αναζήτηση της είδησης για «τους κακούς Αλβανούς», παρά την πραγματική ουσία, που αφορά στο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και της Ελλάδας γενικότερα για την τύχη του διαχρονικού, από την αρχαιότητα ελληνικού πολιτισμού στην αλβανική επικράτεια, αλλά και την αλβανική στάση απέναντί του, από την άλλη.

Το στίγμα για το τελευταίο ήρθε στην αλβανική επικαιρότητα με την συλλογική απορριπτική αντίδραση στη δήλωση του Ιταλού ανθρώπου των γραμμάτων Ζγκάρμπι για την ελληνικότητα, μιας γειτονικής με την Απολλωνία αρχαίας πόλης, της Βυλίδας. Οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για Ιλλυρική, όταν τα πάντα μέχρι και η γλώσσα είναι ελληνικά.

Τα 'ξεχασμένα' αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας-ο ρόλος των Αλβανών Εθνικιστών ...
Τμήμα θεάτρου στη Βυλίδα. (Αλβανία)
Η φύση του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία

Αναφορικά με την παρουσία του ελληνικού διαχρονικού πολιτισμού από την αρχαιότητα στη σημερινή αλβανική επικράτεια, είναι γεγονός ότι πρόκειται για έναν πυκνότατο χάρτη δεκάδων αρχαίων ελληνικών πόλεων ή και βυζαντινών και μεταβυζαντινών θρησκευτικών μνημείων που μιλούν ελληνικά. Εντοπίζονται στο Βόρειο Τμήμα της Ηπείρου και στην ευρύτερη περιοχή της.

Διαφορετικά από τα θρησκευτικά πολιτιστικά μνημεία, τα οποία γενικώς ανήκουν στον ντόπιο αυτόχθονο ηπειρωτικό πληθυσμό, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός παρουσιάζει μια διαφορετικότητα όσον αφορά την καταγωγή. Μπορούμε να τον κατατάξουμε σε αρχαίες ελληνικές πόλεις, ως  αποικίες Ελλήνων και σε επέκταση του αρχαίου Ελληνισμού στην Ήπειρο, όπως η Επίδαμνος, η Απολλωνία, το Ωρικό, η Αμάντια κλπ.

Θα πρέπει όμως εδώ να προσέξουμε ότι εσκεμμένα στην Αλβανία, ο όρος «ελληνική αποικία» στα γεωγραφικά αυτά όρια δεν ερμηνεύεται ως την γνωστή πολιτιστική εκστρατεία των Ελλήνων σε ομοιογενές περιβάλλον, διαφορετικού, ή κατώτερου πολιτισμικού επιπέδου, αλλά χρησιμοποιείται με τη σημερινή έννοια, ως «επιβεβαίωση» του άλλου λαού, των Ιλλυριών, απόγονοι των οποίων θεωρούνται.

Τα 'ξεχασμένα' αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας-ο ρόλος των Αλβανών Εθνικιστών ...
Η Πύλη του Λέοντος στο Βουθρωτό (Αλβανία)
Ο αρχαίος ηπειρωτικός ελληνικός πολιτισμός στην Αλβανική επικράτεια.

Η δεύτερη μεγάλη κατάταξη αφορά τις δεκάδες άλλες πόλεις, χτισμένες από τους Ηπειρώτες, στα ίδια πρότυπα με εκείνες των ελληνικών αποικιών και με ιδιαίτερες σχέσεις και συνεισφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπως η φημισμένη Φοινίκη, το Βουθρωτό, η Αντιγόνεια, η Δρυινούπολη, η Μέλιανη.

Μόνο στη στενή κοιλάδα της Δρόπολης αριθμούνται πάνω από 15 αδιερεύνητες αρχαίες ελληνικές πόλεις, μνημεία που συνδέονται μάλιστα άμεσα με μια από τις εκδοχές προέλευσης του εθνώνυμου του Έλληνα, όπως το κάστρο του Σελλειού.

Εδώ εντοπίζεται και το τοπωνύμιο Ίλιον, ή η προγενέστερη πόλη της Τροίας. Η δράση μυθικών ηρώων, θεών και θεοτήτων. Εδώ, στη Φοινίκη η θεά Αθηνά, είχε τον ομώνυμο με το ιερό της Ακρόπολη ναό, της Αθηνάς Πολιάδος, χτισμένο πριν αρχίσουν οι ελληνιστικές κτιριακές υποδομές στη Δωδώνη.

Τα 'ξεχασμένα' αρχαιοελληνικά μνημεία της Αλβανίας-ο ρόλος των Αλβανών Εθνικιστών ...

η συνέχεια…. ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares