Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Τα τουρκικά drones κερδίζουν τη μία μάχη μετά την άλλη – Η Ελλάδα στο στόχαστρο;..

Την «απόσβεση» μιας στρατηγικού χαρακτήρα επένδυσης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία για την παραγωγή αμιγώς τουρκικής κατασκευής UAV’s , επιδιώκει η Τουρκία καθώς μετά το επιτυχημένο τεστ της μίνι πολεμικής αντιπαράθεσης με τις συριακές δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ και την νίκη (μέχρι στιγμής) στη Λιβύη τα μη επανδρωμένα οχήματα έχουν στόχο το Αιγαίο.

 

Η Τουρκία έσωσε τη Λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη από τον αντάρτικο στρατό του Χάφταρ διεξάγοντας μία τεράστια εναέρια επιχείρηση. Μπορεί οι μισθοφόροι του Ερντογάν από τη Συρία να έκλεψαν την παράσταση στα διεθνή μέσα, αλλά, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές του Al Jazeera, δεν ήταν αυτοί που έσωσαν την παρτίδα.

Οι τουρκικές επιθέσεις στη Λιβύη διεξήχθησαν ως επί το πλείστον από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Ghassan Salame, χαρακτήρισε τη σύγκρουση «τον μεγαλύτερο πόλεμο αεροσκαφών στον κόσμο» – με σχεδόν 1.000 αεροπορικές επιθέσεις.

Η άφιξη των κινεζικών drones Wing Loong το 2016 για λογαριασμό του Χάφταρ είχε κάνει σημαντική διαφορά στις στρατιωτικές δυνατότητες του LNA, τα κινεζικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στη μάχη για την κατάκτηση της πρωτεύουσας, μέχρι να έρθουν οι τουρκικές ενισχύσεις. Κανένα drone δεν ήταν αντίπαλος για τα Bayraktar.

Το «βάπτισμα του πυρός» των UAV στη Συρία

Η Τουρκία στην Ιντλιμπ έκανε για πρώτη φορά εφαρμογή ενός νέου «αμυντικού δόγματος» το οποίο Τούρκοι αναλυτές κομπάζουν ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, την χρήση δηλαδή UAV’s ως πρωταρχικού στοιχείου αεροπορικής επίθεσης, στην διάρκεια της επιχείρησης «Spring Shield» και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρά πλήγματα στον συριακό Στρατό.

Στην επιχείρηση αυτή με εκτεταμένη ανάπτυξη των οπλισμένων Drones η Τουρκία επέφερε πλήγματα στις δυνάμεις του Ασαντ και δοκίμασε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει αναπτύξει απέναντι σε μια όχι και τόσο αποτελεσματική αεράμυνα, αλλά πάντως σε μια περιοχή όπου ο έλεγχος του εναέριου χώρου ασκείται από τη Ρωσία .

Όπως ανέφερε, μάλιστα, στο Αναντολού ο αμυντικός αναλυτής Μπαχρί Μερτ Ντεμιρέλ η Τουρκία είχε και προηγουμένως χρησιμοποιήσει οπλισμένα Drones στη Συρία στις επιχειρήσεις Euphrates Shield(2016), Olive Branch(2018) και Peace Spring(2019) αλλά μόνο για αεροπορική υποστήριξη, πριν από την ανάπτυξη των χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων .

η συνέχεια…  ΕΔΩ

Shares