Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τα θέλουν όλα δικά τους στην Κύπρο οι Τούρκοι και το λένε

Τα θέλουν όλα δικά τους στην Κύπρο οι Τούρκοι και το λένε, Κώστας Βενιζέλος

Τα απαιτούν όλα οι Τούρκοι, το λένε και δεν μπλοφάρουν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ήλθε στα κατεχόμενα για να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου, καθόρισε το τοπίο. Έθεσε τον πήχη και καλούνται τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη να προσαρμοστούν. Ο Τσαβούσογλου είδε χθες τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, στον οποίον έδωσε το πλαίσιο των κινήσεων του.


Τα μηνύματα, πάντως, που δόθηκαν και από τους δυο ήταν ξεκάθαρα. Πρώτον, υποστήριξαν πως για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, πρέπει να προηγηθεί αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η τουρκική πλευρά ζητά εκ προοιμίου την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που θα υιοθετηθούν, όπως αξιώνουν, με απόφασή του και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! Όπως επέμεινε ο Τούρκος υπουργός, μια μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει σε αυτό το πλαίσιο προσθέτοντας πως στο «νησί υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί που κατέχουν δύο κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα».

Δεύτερον, στο θέμα της Αμμοχώστου οι σχεδιασμοί προχωρούν, ενώ επιβεβαίωσε πως στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν και Ελληνοκύπριοι νόμιμοι κάτοικοι της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Οι Ελληνοκύπριοι, είπε ο Τσαβούσογλου, «παρακολουθούν με ενδιαφέρον το άνοιγμα των Βαρωσίων» και επιπλέον «ξέρουμε ότι αυξήθηκε ο αριθμός όσων κάνουν αίτηση». Το γεγονός ότι οι Τούρκοι κάνουν προσεκτικά βήματα στην Αμμόχωστο επιβεβαιώνεται και από την αναφορά Τσαβούσογλου ότι «το άνοιγμα του Βαρωσίου θα γίνει με τρόπο διαφανή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν παραβιάστηκαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε θα παραβιαστούν. Τα βήματα που έγιναν δεν παραβίασαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα». Δεν θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις για να μπορέσουν να επιβάλουν τα νέα τετελεσμένα.

Ξεκάθαρα μηνύματα
Τρίτον, στα ενεργειακά παρέπεμψαν στην πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη και στην πρόταση του ψευδοκράτους για «δίκαιο διαμοιρασμό και των εσόδων». Στην εξαγγελία της υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσας Πηλείδου, ότι το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, η τουρκική πλευρά απάντησε με απειλές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο η ΕΕ, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χωρίς να υπάρχει «δίκαιος διαμοιρασμός» και χωρίς διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε κάθε βήμα που θα γίνεται.

Στο παρελθόν, είπε, έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους και όταν οι Ελληνοκύπριοι έκαναν σεισμικές ή άλλες έρευνες, η Τουρκία έστειλε τα πλοία της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, «βεβαίως στη δική μας υφαλοκρηπίδα». Τέταρτον, σε ότι αφορά την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό η τουρκική στάση είναι αρνητική. Ανέφεραν πως για να διοριστεί Απεσταλμένος θα πρέπει να υπάρξει κοινό έδαφος και να ικανοποιηθούν οι τουρκικές αξιώσεις.

Είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς κι αυτό να καλούνται Αθήνα και Λευκωσία να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τα φοβικά τους σύνδρομα. Καλούνται να αντιδράσουν πριν να είναι αργά.

Πηγή: slpress.gr/Βενιζέλος Κώστας

Shares