Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αρχίζουν να κυριαρχούν στην περιοχή MENA

Στην ουσία η Μόσχα προκαλεί πλέον ανοιχτά το μονοπώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών με προσοδοφόρες προσφορές που αυξάνουν τις εξαγωγές…

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται προς όφελός της το πολιτικό κενό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, (MENA), εν μέσω της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι Ρώσοι επιλέγουν μια στρατηγική εξαγωγών έτσι ώστε να δημιουργήσουν αμφισβήτηση από την απόσυρση των ΗΠΑ και να διασπάσουν τη σφαίρα επιρροής τους στην περιοχή. Ταλαιπωρημένη από τις δυτικές κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς, η Μόσχα σταδιακά συνεργάζεται με τις χώρες της MENA για να προωθήσει τις πωλήσεις πολεμικού υλικού, που παράγει η ίδια. 

Working Group Europe and the MENA-region | The Dahrendorf Forum

H περιοχή ΜΕΝΑ 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI), οι εισαγωγές όπλων από τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 25 % την περίοδο, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία (+61 %), την Αίγυπτο (+136 %) και του Κατάρ (+361 %) ). Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος είχε παραλάβει πέντε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35, το πρώτο μέρος της παραγγελίας από τα συνολικά 24 αεροσκάφη στη συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ενώ η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαγωγές όπλων της μειώθηκαν κατά 22 τοις εκατό (περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2006–10). Για να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα, η Μόσχα δίνει έμφαση στο εμπόριο όπλων στην περιοχή MENA καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι αύξησε σημαντικά τις προμήθειες όπλων της στην Κίνα, στην Αλγερία και στην Αίγυπτο μεταξύ 2011-15 και 2016-2020.

Ankara accelerates production of TFX 5th Gen Turkish fighter jets

Kαλλιτεχνική απεικόνιση του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενεάς 

Ένας άλλος σημαντικός παίκτης στην περιοχή είναι η Τουρκία, η οποία ελίσσεται ανάμεσα στην αντιπαλότητα ΗΠΑ και Ρωσίας για τις αγορές οπλικών συστημάτων. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Άγκυρα, “σύμμαχό” της στο ΝΑΤΟ, από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς, ως απάντηση στην κυβέρνηση Ερντογάν για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεδομένης της “ψυχρής ειρήνης” μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, η Μόσχα μπορεί να βρει την ευκαιρία να καλύψει το κενό και να συμμαχήσει με έναν εταίρο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει προσφερθεί να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενεάς, το (σ.σ.  πολυδιαφημιζόμενο), TF-X.

Πηγή: The Eurasian Times

Toυ ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares