Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τα Πομακοχώρια χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για πέρασμα μεταναστών

Πέρασαν 28 χρόνια από την τελευταία φορά που με τον Νίκο οργώναμε τον ορεινό όγκο της Ξάνθης.

Ήταν η εποχή που έπεσε η μπάρα και δυστυχώς από τότε διαπιστώνουμε ότι δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο. Αντιθέτως αυτή την φορά είναι έντονα τα σημάδια της ερήμωσης. Αυτό φαίνεται από τα σχολεία και τα καφενεία. Από την κίνηση στα σοκάκια των μαχαλάδων. Τώρα μόνο γέροντες συναντάς. Έχει παύσει το παιδικό βουητό που έπαιζαν με τα τόπια σε κάθε γωνία των χωριών.

Τα νέα αγόρια από τα δεκαοκτώ τους μεταναστεύουν στα ναυπηγεία της Ευρώπης ως εργάτες αμμοβολής. Ο πρωτογενής τομέας και κυρίως ο καπνός δεν πάει καθόλου καλά. Το παραδέχτηκε και η Ντόρα όταν αναφερθήκαμε στην Οργάνη της Ροδόπης. Φυτώρια δεν υπάρχουν. Νέες ποικιλίες δεν καλλιεργούνται. Η τιμή πώλησης του καπνού είναι χαμηλή και σε φθίνουσα πορεία. Τα έξοδα καλλιέργειας κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερα.

Η μετανάστευση μονόδρομος για την επιβίωση των νέων της μειονότητας.

Προτάσεις για δένδρο καλλιέργεια αρωματικά φυτά βιολογική κτηνοτροφία ιχθυοκαλλιέργειες παραμένουν στα σχέδια.

Το οδικό δίκτυο παραμένει σε κακή κατάσταση όπως το άφησα στην περιοχή και δυστυχώς υπάρχουν πολλά χωριά εν έτη 2023 στην περιοχή που κατά τους χειμερινούς μήνες παραμένουν αποκλεισμένα για πολλές μέρες.

Με τυμπανοκρουσίες το 2008 άνοιξε ο δρόμος από τα Πομακοχώρια προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τώρα πια δεν υπάρχει το Σιδηρούν Παραπέτασμα και ούτε ο κίνδυνος προσάρτησης των Ελλήνων Πομάκων από τους Βούλγαρους κομμουνιστές. Η Βουλγαρία έχει γίνει πιο νατοϊκή και από το ΝΑΤΟ! Ωστόσο φαίνεται ότι τα σύνδρομα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου παραμένουν. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένας σύγχρονος δρόμος που κατασκευάστηκε την αυγή του νέου αιώνα έγινε με προδιαγραφές περιόδου εμφυλίου.

Ένας δρόμος επικίνδυνος, στενός και όλο στροφές που δεν επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων ! Έτσι πρακτικά απαγορεύεται το εμπόριο από Βουλγαρία και η μεταφορά αγαθών στην περιοχή ! Κουτοπονηριές !

Όπως και στην Οργάνη έτσι και στον Εχίνο το κέντρο Υγείας του Δήμου υπολειτουργεί. Το προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περιοχής.

ieidiseis

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares