Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τα οκτώ βήματα πριν από τον πλειστηριασμό ακινήτων

Πώς μπορούν οι οφειλέτες να τον αναστείλουν, να τον αναβάλουν ή να τον ακυρώσουν

Δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακυρότητα της έκθεσης πλειστηριασμού και κατακύρωσης μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης στο υποθηκοφυλακείο-κτηματολόγιο έχει ο οφειλέτης. Μέχρι όμως να φτάσει η ώρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού ενός ακινήτου, όταν αυτός επισπεύδεται από ιδιώτη (τράπεζα ή fund), προηγείται συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης περιλαμβάνει τα εξής οκτώ βήματα:

  • 1ο Βήμα: Για να ξεκινήσει, θα πρέπει ο δανειστής να έχει αποκτήσει και κοινοποιήσει στον οφειλέτη τον λεγόμενο εκτελεστό τίτλο, ο οποίος μπορεί να είναι τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής κ.λπ. Η επίδοση αυτή (διά δικαστικού επιμελητή) αντιγράφου του απογράφου του εκτελεστού τίτλου μαζί με επιταγή προς εκτέλεση/πληρωμή αποτελεί την εναρκτήρια πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • 2ο Βήμα: Έπειτα από τρεις εργάσιμες μέρες από την επομένη της επίδοσης ο δανειστής μπορεί να επιβάλει κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, κινητά ή ακίνητα. Με την κατάσχεση οδηγούμαστε στην υλική και νομική δέσμευση του πράγματος και δεν μπορούμε πλέον να το μεταβιβάσουμε.
  • 3ο Βήμα: Συντάσσεται η κατασχετήρια έκθεση από τον δικαστικό επιμελητή, η οποία πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, ακριβή περιγραφή του κατασχεμένου πράγματος, αναφορά της εκτίμησης του κατασχεμένου, τιμή πρώτης προσφοράς, αναφορά του εκτελεστού τίτλου, της ημέρας, του τόπου του πλειστηριασμού και το όνομα του συμβολαιογράφου. Η κατασχετήρια έκθεση επιδίδεται στον οφειλέτη είτε την ίδια στιγμή είτε το αργότερο εντός οκτώ ημερών.
  • 4ο Βήμα: Μέσα σε πέντε ημέρες από την κατάσχεση πρέπει να επιδοθεί αντίγραφο της έκθεσης στον υποθηκοφύλακα (Κτηματολόγιο) της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
  • 5ο Βήμα: Η ημερομηνία του πλειστηριασμού ορίζεται υποχρεωτικά στην κατασχετήρια έκθεση μέσα σε επτά μήνες και πάντως όχι έπειτα από οκτώ μήνες από την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης.
  • 6ο Βήμα: Το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την κατάσχεση πρέπει να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του e-ΕΦΚΑ απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης που περιέχει, μεταξύ άλλων, συνοπτική περιγραφή του ακινήτου, μνεία των υποθηκών που υπάρχουν σε αυτό, την τιμή πρώτης προσφοράς κ.λπ.
  • 7ο Βήμα: Δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης, ζητώντας τη διόρθωσή της ως προς την περιγραφή του ακινήτου, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. (Σημείωση: Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με δήλωση του δανειστή που κατατίθεται στον συμβολαιογράφο, ο οποίος ορίζει νέα ημερομηνία πλειστηριασμού δύο μήνες από την ημέρα της δήλωσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών μηνών από την ημέρα αυτή.)
  • 8ο Βήμα: Με αίτηση του οφειλέτη, που ασκείται τουλάχιστον 15 εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό στο αρμόδιο δικαστήριο, μπορεί να ανασταλεί η διενέργεια του πλειστηριασμού έως έξι μήνες από την αρχική ημερομηνία του, εφόσον προσδοκάται ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει σε αυτό το διάστημα τον δανειστή ή ότι τότε θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηρίασμα.
newsbreak.gr
Shares