Τελευταία Νέα

Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού στρέφονται προς την Κίνα καθώς η πανδημία “βυθίζει” οικονομίες

Tα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού στρέφονται προς την Κίνα και τις υπηρεσίες της για την ανεύρεση χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν τα κενά των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι νησιωτικές χώρες έχουν πλέον εξαντλήσει όλες τις επιλογές που είχαν με τους δυτικούς εταίρους τους. Το γεγονός της στροφής προς το Πεκίνο δημιουργεί φόβους ότι η περιοχή γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από την Κίνα.

Where are the Cook Islands | Tonga island, Kiribati map, Tonga

Η θέση των Νήσων Κουκ 

Τα Νησιά Κουκ, για παράδειγμα, μία μικρή χώρα περίπου 20.000 κατοίκων στον Νότιο Ειρηνικό, στράφηκαν αργά πέρυσι στην υποστηριζόμενη από το Πεκίνο, Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για τις Υποδομές, (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), αφού τα δάνεια που έλαβαν από την υποστηριζόμενη από την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, (Asian Development Bank – ADB) καθώς και η δωρεά από τη στενή σύμμαχο Νέα Ζηλανδία, δεν αποδείχτηκαν επαρκή.

Vanuatu – Vanuatu Custom Travel

Η θέση των νησιών Βανουάτου

Τα νησιά Βανουάτου, με πληθυσμό 300.000 κατοίκους ανακοίνωσαν επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποδέχτηκαν δωρεά ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική κυβέρνηση. Η μεγάλη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή προκαλεί ανησυχία στις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους που από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχουν υπάρξει οι κυρίαρχες δυνάμεις στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού έχουν χρησιμοποιήσει τα φυσικά τους σύνορα, (δηλ. δεν είναι εύκολα προσβάσιμα εξαιτίας του ωκεανού – η προσέγγιση γίνεται κυρίως με πλοία και αεροπλάνα), για την καταπολέμηση της ασθένειας Covid-19, εντούτοις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της εξάρτησής τους από τον διεθνή τουρισμό, έναν τομέα που έκλεισε απότομα όταν χτύπησε η πανδημία.

Πηγή: Reuters

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares