Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας γυρίζουν σελίδα με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός

[adrotate group="4"]
DCIM100MEDIADJI_0089.JPG

Στην σημερινή εποχή της γενικευμένης οικονομικής ρευστότητας κι αβεβαιότητας, λόγω της πανδημικής κρίσης και των συνακόλουθων επιπτώσεων που αυτή έχει επιφέρει, η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων αποτελεί απαραίτητή προϋπόθεση προκειμένου να ισχυροποιηθεί η εθνική οικονομία και να αποκτήσει μια ρεαλιστική προοπτική ρωμαλέας ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold) και της Ελληνικής Κυβέρνησης συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού επενδυτικού τοπίου στη χώρα, που μπορεί να λειτουργήσει αναμορφωτικά για την ελληνική οικονομία εν γένει. Η νέα αυτή συμφωνία συνδυάζει την απαραίτητη προστασία της επένδυσης, με την σημαντική ενίσχυση των εσόδων του ελληνικού κράτους και του Δήμου Αριστοτέλη και τις αυξημένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας ένα αμοιβαία επωφελές επενδυτικό σχέδιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και πολύπλευρα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι μια απόφαση-σταθμός που θα σημάνει την επανεκκίνηση της μεγαλύτερης εν εξελίξει απευθείας ξένης επένδυσης στην Ελλάδα, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα αποτελεί εύφορο έδαφος για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.


Στο πλαίσιο της νέας επενδυτικής συμφωνίας, αφενός η εταιρεία λαμβάνει απαραίτητες εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του έργου και της αδειοδοτικής διαδικασίας, τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητας που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια επένδυση τέτοιας κλίμακας και, αφετέρου, το ελληνικό κράτος και η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής αυξάνουν σημαντικά και άμεσα τα οφέλη που λαμβάνουν από την επένδυση με περισσότερα φορολογικά έσοδα, περισσότερες θέσεις εργασίας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περισσότερες επενδύσεις στην τοπική ανάπτυξη και μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.

Αναλυτικά τα οφέλη για του νέου σχεδίου:
• $1,9 δισ. νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις
• 1.400 νέες θέσεις εργασίας και 5.000 συνολικά άμεσες και έμμεσες θέσεις
• €2 δισ. έσοδα για το Δημόσιο που συμπεριλαμβάνουν αύξηση 10% στα μεταλλευτικά δικαιώματα για όλα τα εξορυσσόμενα μέταλλα
• €3,5 δισ. προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από ελληνικές επιχειρήσεις
• Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και 100% περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής

Ακόμα, με το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει τη νέα συμφωνία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με τη δέσμευση για την υλοποίηση έργων ύψους €70 εκατ. συνολικά σε πλειάδα τομέων της δημόσιας ζωής όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και εμβληματικών αναπτυξιακών έργων για την ανάπτυξη υποδομών που θα δώσουν νέες προοπτικές στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τοπικές επενδύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με πρόβλεψη για υλοποίηση έργων ύψους €13 εκατ. μέσα στην πρώτη 5ετία του έργου ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η απόδοση των έργων.


Η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας με υπευθυνότητα και ένα ξεκάθαρο όραμα με το οποίο θα συνεισφέρει έμπρακτα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο κατά την οποία αναγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή των επενδύσεων για την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει ουσιαστικά τις υποδομές των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική, με προοπτική να καταστήσει την Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες χώρες -παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται επιπλέον να αυξήσει την εξαγωγική προοπτική της χώρας και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Συνολικά, πρόκειται για ένα εμβληματικό επενδυτικό σχέδιο το οποίο θα προσφέρει επί της ουσίας όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που κρίνεται επιβεβλημένη στην μετά-κορωνοιό εποχή.

Shares