Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τα μαζεύει ο δήμος Καλαμάτας: Να αποφασίσει η Πολιτεία για τον σαϊτοπόλεμο…..

Θα μπορούσε κανείς να το πει και «κωλοτούμπα». Οι δηλώσεις από τον δήμαρχο Καλαμάτας μόλις λίγες ώρες μετά το θάνατο του 53χρονου Κώστα Θεοδωρακάκη για το αν πρέπει ή όχι να συνεχιστεί ο σαϊτοπόλεμος προκάλεσαν -το λιγότερο- σάλο. Ο δήμος Καλαμάτας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.


Αργά το βράδυ της Δευτέρας (29.04.2019) και ενώ όλη η Ελλάδα παραμένει μουδιασμένη από τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο της ημέρας του Πάσχα, ο δήμος Καλαμάτας με ανακοίνωσή του μέσω Facebook υποχρεώθηκε ουσιαστικά να… προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα σε πολλά ΜΜΕ (το newsit.gr ανάμεσά τους), πως το έθιμο του σαϊτοπόλεμου μετρά 150 χρόνια και δεν θα πρέπει να απαγορευτεί γιατί… κάνει καλό στην πόλη και είναι στο DNA των Μεσσήνιων!

Δηλώσεις που έγιναν λίγες ώρες μετά το θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη, πατέρα δυο παιδιών, που τραυματίστηκε θανάσιμα από σαΐτα εδώ μετέδιδε live το έθιμο της ημέρας του Πάσχα.

Οι δηλώσεις του δημάρχου προκάλεσαν σάλο και κατακραυγή αλλά και την οργισμένη αντίδραση του ενός από τους γιους του θύματος. «Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσήνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα», έγραψε ο Νεκτάριος Θεοδωρακάκης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Καλαμάτας, σημειώνοντας πως ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή χαρούμενος γιατί κατάφερε να σώσει δυο γυναίκες από τις σαΐτες…

http://www.facebook.com/nek.theo/posts/2662723620411589

Μοιραία, ο δήμος αναγκάστηκε σε… αναδίπλωση. Αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στη σαϊτομαχία, ο δήμος τονίζει πως η συμπαράσταση της αρχής και του δημάρχου στην οικογένεια του θύματος θα αποδειχτούν έμπρακτα.

Και φτάνοντας στο… ζουμί, αν τελικά θέλει ή όχι να συνεχιστεί το έθιμο, ο δήμος Καλαμάτας, πρώτα προσπαθεί να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες (κάναμε ό,τι και οι προηγούμενοι αναφέρει επί της ουσίας) και στη συνέχεια πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, εκεί που βρίσκεται η… Πολιτεία. Γιατί, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Πολιτεία είναι εκείνη που θα πρέπει να πάρει την απόφαση για το αν ο σαϊτοπόλεμος να συνεχιστεί ή όχι στην Καλαμάτα.

Όλη η ανακοίνωση από τον δήμο Καλαμάτας
Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

Όσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το χθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα.

http://www.facebook.com/kalamata.gr/posts/2807430865940912

 

newsit

 

Shares