Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τα κινέζικα όνειρα για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού οδηγούν τις φτωχές χώρες στην παγίδα του χρέους

Μετά από τους “νέους δρόμους του μεταξιού”, έρχεται το “τείχος του χρέους”.

Τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων που δάνεισε το Πεκίνο για να παρωθήσει τα κράτη που εμπλέκονται στο πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής υποδομών δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τις φτωχές και αναδυόμενες χώρες. Ο κίνδυνος έγκειται στην αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα δάνεια, η μία μετά την άλλη.

Πράγματι, η πανδημία της ασθένειας Covid-19 έχει αποδυναμώσει τη δυνατότητά τους για αποπληρωμές. Οι χρηματιστικοί σχεδιασμοί έχουν μειωθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης στην οικονομία. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Για ορισμένες από αυτές τις χώρες τα έσοδα από τις εξαγωγές πρώτων υλών έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης των αγορών. Σύμφωνα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ήμισυ των φτωχών και αναδυόμενων χωρών διακινδυνεύει να γνωρίσει ή γνωρίζει ήδη μία κρίση χρέους.

Chinese investment in Africa | Black Economics

Xάρτης με τις επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική από το 2010

Τον Δεκέμβριο του 2020, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέφεραν ότι η Κίνα είχε δανείσει υψηλά ποσά σε χώρες κατά το χρονικό διάστημα από το 2008 μέχρι το 2019. Πρόκειται για 462 δισεκατομμύρια δολάρια, (380 δισεκατομμύρια ευρώ), τα οποία ισοδυναμούν σχεδόν με τα ποσά που είχε δανείσει η Παγκόσμια Τράπεζα την ίδια περίοδο. Τα χρήματα του Πεκίνου προορίζονταν κατά το ήμισυ για την ολοκλήρωση έργων υποδομής.

China Development Bank would back geothermal projects

Η China Development Bank – Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας 

Από τώρα και στο εξής το Πεκίνο κατέχει το 63% του συνδυαστικού χρέους που είναι οφειλόμενο στις χώρες της G20, σε σχέση με το 45% το 2013. Η πολιτική αυτή διακόπηκε απότομα το 2016. Τα δάνεια που δόθηκαν από τα δύο μεγάλα ιδρύματα της Κίνας, την China Development Bank και την Export-Import Bank of China, μειώθηκαν, κατά την περίοδο μεταξύ 2016 και 2019, από τα 75 δισεκατομμύρια στα τέσσερα δισεκατομμύρια. Στην Αφρική έπεσαν στα 8,9 δισεκατομμύρια το 2018 έναντι 29,4 δισεκατομμυρίων δύο χρόνια νωρίτερα.

Οι κίνδυνοι της υπερχρέωσης των χωρών είναι διπλοί πολιτικοί και οικονομικοί, εξηγεί ο Κέβιν Π. Γκάλαχερ, διευθυντής του Global Development Policy Center, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η αδυναμία αποπληρωμής θα αυξήσει το έλλειμα της Κίνας και θα αποδυναμώσει τις κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν έργα υποδομής, στις φτωχές χώρες, με τα χρήματα του χρέους. Η εικόνα του Πεκίνου θα μπορούσε έτσι να αμαυρωθεί, δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλό της, της Ηνωμένες Πολιτείες, να επωφεληθεί από το γεγονός.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Shares