Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τα εωτερικά προβλήματα των Η.Π.Α. θα επηρεάσουν τη στάση Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει μία ομάδα βετεράνων διαπραγματευτών για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών πίσω στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

Πολλά από τα πρόσωπα στην ομάδα είναι τα ίδια με εκείνα του παρελθόντος, εντούτοις, η σκηνή είναι διαφορετική και πιο ψυχρή από τα περασμένα χρόνια.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εργάστηκε για να “ανατινάξει” την πολυεθνική συμφωνία για περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της παραμονής του στην εξουσία. Καταβαράθρωσε τη “διπλωματική” επιτυχία του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της άποψής του για αυτό που αποκαλούσε εκστρατεία μέγιστης άσκησης πίεσης προς την Τεχεράνη.

Iran – Rarobio Tour & Travel Company

Η θέση του Ιράν στη Μέση Ανατολή 

Τις τελευταίες ημέρες του Τραμπ στην εξουσία υπήρξαν κατηγορίες, απειλές και περαιτέρω κυρώσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η απόφαση της Τεχεράνης να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου και η κατάληψη τάνκερ της Νότιας Κορέας κρατούν ζωντανές τις ανησυχίες για στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή. Πρόσφατα, το Ιράν προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και επιθέσεις με drone εναντίον στόχων, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Profile: Iran's Revolutionary Guards - BBC News

Οι Φρουροί της Επανάστασης 

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του θα έχουν να αντιμετωπίσουν συμμάχους και αντιπάλους, οι οποίοι αναρωτιούνται πόση προσοχή και αποφασιστικότητα θα δείξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα των πυρηνικών της Τεχεράνης ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και αν η οποιαδήποτε δέσμευση του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να ανατραπεί από τον διάδοχό του.

House of Representatives: Definition, Facts, History - HISTORY

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες 

Η συμφωνία του 2015 πρόσφερε στο Ιράν τη χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα να δεχτεί η Τεχεράνη να θέσει όρια στο πυρηνικό υλικό και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του. Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του σχετικά με τη συμφωνία. Δεν θέλουν οι Η.Π.Α. να αποσύρουν τις κυρώσεις μέχρι το Ιράν να διευθετήσει και άλλα ζητήματα, τα οποία δεν αποδέχονται το Ισραήλ, οι σουνίτες Άραβες γείτονές του και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά περιλαμβάνουν τους βαλλιστικούς του πυραύλους και την ουσιαστική πολύχρονη ανάμειξή του στη Συρία, στην Υεμένη, στον Λίβανο και το Ιράκ. Ο Μπάιντεν υπόσχεται να ασχοληθεί και με αυτά τα θέματα.

Πηγή: Associated Press – AP

Του ειδικού συνεργάτη

Shares