Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τα δυο σχέδια για τα «κόκκινα δάνεια» – Πιέσεις δανειστών για άμεση λύση…

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προσπάθησε να περάσει αργά χθες (04.02.2019) το βράδυ η κυβέρνηση, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Αν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, εντούτοις υπήρξαν διαρροές με την ένδειξη «είμαστε σε καλό δρόμο». Αυτή η θέση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση, από αξιωματούχους της τρόικας αλλά και τα ΜΜΕ, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αντελήφθη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και τρέχει να προλάβει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο σχέδια. Ένα ολοκληρωμένο από την ΤτΕ, που έχει τεθεί υπόψη των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τυγχάνει της αποδοχής από την πλευρά των τραπεζών. Το εν λόγω σχέδιο είναι ολοκληρωμένο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το σχέδιο του ΤΧΣπου υιοθετεί η κυβέρνηση και βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο. Έχει πάρα πολλά κενά και βέβαια απέχει από το σημείο που θα θεωρηθεί ολοκληρωμένο. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της και να εγκριθεί και εν συνεχεία να τρέξει και το σχέδιο Στουρνάρα.

Τα δύο σχέδια μπορεί να τρέξουν παράλληλα ή και συμπληρωματικά.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου το αργότερο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο και να έχει παρουσιαστεί στους δανειστές, ώστε να υπάρξει η σχετική διαβούλευση και να κλείσει το θέμα, μέχρι το αργότερο τις 28 Φεβρουαρίου.

Βέβαια υπάρχει και ένα θέμα που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα και δεν είναι άλλο από το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνησηβλέποντας πως η οποιαδήποτε λύση θα είναι δυσμενέστερη της ισχύουσας προσπαθεί να παίξει καθυστέρηση και να πάρει νέα παράταση, θέση την οποία δεν ασπάζονται οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν να λυθεί εδώ και τώρα.

Η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε τραπεζίτες και τρόικα από την μία πλευρά και κυβέρνηση από την άλλη είναι χαώδης. Οι πρώτοι θέλουν το όριογια την προστασία της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 100.000 ευρώ και η κυβέρνηση το θέλει στις 150.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα για παντρεμένο με δύο παιδιά το όριο αυτό είναι στις 280.000 ευρώ.

Είναι άγνωστο αν τελικά θα βρεθεί κοινός τόπος, ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα έβλεπε με κακό μάτι το ενδεχόμενο μίας παράτασης, αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι η συνέχιση εντός υπερπροστατευτικού πλαισίου δημιουργεί μία κουλτούρα αποφυγής των πληρωμών και δεν το θέλουν.

Η σύσκεψη

Χθες πάντως στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και σταθμίστηκαν τα όρια της κυβέρνησης. Μέχρι δηλαδή που μπορεί να φτάσει και βέβαια συζητήθηκε και το τι συμφέρει την οικονομία στο σύνολό της και πως μπορεί να προστατευτεί αυτός έχει κόκκινο δάνειο πρώτης κατοικίας και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκης.

Πηγές του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, μετά το  ολοκλήρωση της σύσκεψης, ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα της νέας πρότασης «για τα κόκκινα δάνεια» για να ολοκληρωθεί από την τεχνική ομάδα, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

newsit

Shares