Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Τα drones της Ουκρανίας γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικά καθώς η Ρωσία ενισχύει τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αεράμυνα της

Στις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, τα drones εμφανίστηκαν ως απροσδόκητη πηγή νίκης ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ιστορίες της επιτυχίας κυριάρχησαν στον κύκλο ειδήσεων, παίχτηκαν σε πολλά βίντεο κλιπ που διανεμήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχναν τα drones της Ουκρανίας να αποδεκατίζουν τις χαοτικές ρωσικές προόδους.

Η ad-hoc αεροπορία drones της Ουκρανίας, από μικρά καταναλωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται συνήθως για επιτήρηση μέχρι τα φημισμένα τουρκικά drones Bayraktar TB2, πιστώθηκαν με τον εκσπλαχνισμό των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων του Πούτιν.

Αλλά η Ρωσία έχει μάθει από την ταπείνωση από τα drones τους πρώτους μήνες της εισβολής. Εμπειρογνώμονες είπαν στο Insider ότι τα όπλα θαυμάτων drone γίνονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά επειδή η Ρωσία έχει βελτιώσει τα αμυντικά της συστήματα και καταρρίπτει και μπλοκάρει πολλά από τα drones της Ουκρανίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η αεράμυνα της Ρωσίας έχουν οργανωθεί καλύτερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες του πολέμου», δήλωσε ο Samuel Bendett, αναλυτής και ειδικός σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα, στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων. .

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για να αναγνωρίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που εμποδίζουν και διακόπτουν την επικοινωνία τους, είπε ο Μπέντετ.

Χρησιμοποιούν επίσης διάφορα όπλα, όπως πολυβόλα και συστήματα αεράμυνας, όπως το πυραυλικό σύστημα Tor, για να καταρρίψουν τα drones.

Πρόσφατα πλάνα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκαν ότι δείχνουν ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-S4 σε δράση, να αφαιρεί ένα ουκρανικό drone.

Σύμφωνα με τον Mark Cancian, αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών , η Ουκρανία ήταν προηγουμένως σε θέση να χρησιμοποιεί drones τόσο αποτελεσματικά επειδή η Ρωσία δεν είχε οργανώσει τα αμυντικά της συστήματα.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπόρεσαν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο επειδή οι Ρώσοι άργησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αεράμυνας. Άργησαν να δημιουργήσουν τη συνδυασμένη επιχείρηση όπλων (τεθωρακισμένα, πεζικό, πυροβολικό, αναγνώριση, μηχανικοί, αεράμυνα) που απαιτούσε το δόγμα τους. ,” αυτός είπε.

Ένα βίντεο δείχνει ένα drone καμικάζι να χτυπά ένα ρωσικό τανκ.
Ουκρανικό drone καμικάζι χτύπησε ρωσικό τανκ. 
Screengrab/Ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Η Ρωσία έχει καλύτερα οργανώσει και τοποθετήσει την επίγεια αεράμυνα της στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου το επίκεντρο του πολέμου έχει μετατοπιστεί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις περιορίζουν τώρα τη χρήση drones επειδή τα ρωσικά στρατεύματα τα εμποδίζουν πιο εύκολα και η απώλεια drones μπορεί να είναι δαπανηρή.

Ενώ τα drones μιας χρήσης όπως το Switchblade και το Phoenix Ghost κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια το καθένα, τα drones TB2 μπορεί να κοστίζουν κάπου μεταξύ 1-2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα .

Η Ουκρανία έχει λάβει περίπου 50 drones TB2 από την τουρκική εταιρεία όπλων Baykar από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ανελέητα αποτελεσματικά τις πρώτες μέρες του πολέμου, τα TB2 έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται από τη Ρωσία και ο ουκρανικός στρατός περιορίζει τη χρήση τους.

Πρόσφατα προέκυψαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν στην Ουκρανία οπλισμένα drones General Atomics MQ-1C Grey Eagle , κατασκευής ΗΠΑ , τα οποία έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από τα TB2.

Ωστόσο, δύο πιλότοι της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας που δεν κατονομάζονται είπαν στο The War Zone ότι δεν υποστηρίζουν τα drones λόγω της βαριάς τιμής των 10 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, καθώς είναι πιθανό να καταρριφθούν στην πρώτη τους αποστολή.

Σύμφωνα με τον Cancian, η αεράμυνα της Ρωσίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μικρή και οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς και τα drones είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή πετούν χαμηλά και αργά.

«Οι Ουκρανοί πιλότοι με τους οποίους μίλησα λένε ότι ο ρόλος των drones είναι πλέον περιορισμένος ως αποτέλεσμα», είπε.

Αντίθετα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστηρίξει για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τους δυτικούς συμμάχους τους.

Ουκρανός στρατιώτης πυροβολεί ρωσικό drone
Ένας Ουκρανός στρατιώτης πυροβολεί ένα ρωσικό drone με ένα επιθετικό τουφέκι από μια τάφρο στην πρώτη γραμμή ανατολικά του Χάρκοβο, 31 Μαρτίου 2022. 
FADEL SENNA/AFP μέσω Getty Images

Ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου, η Ρωσία πετά εξίσου πολλά αν όχι περισσότερα από τα drones της, ειδικά για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, είπε ο εμπειρογνώμονας του CNA Bendett.

Οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν τα όπλα για να τους καταρρίψουν και ένας στρατιώτης είπε στους  Sunday Times : “Δεν μπορούμε να δούμε τα ρωσικά drones, αλλά μπορούν να μας δουν. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρυφτούμε.”

Ο Μπέντετ είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα περιλαμβάνουν τον ρωσικό στρατό που θα επιδιώξει να οργανωθεί καλύτερα και να συνεχίσει να προωθεί στην επίθεσή του.

“Προσπαθεί να παγιδεύσει τους Ουκρανούς σε τσέπες γύρω από ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις και απλώς προσπαθεί να σπρώξει και να αλέσει την ουκρανική άμυνα γενικά. Τα drones παίζουν βασικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών, επιτήρησης, ικανότητας αναγνώρισης πίσω στους Ρώσους, ώστε να μπορούν να διεξάγουν πλήγματα από το έδαφος και τον αέρα», είπε ο Bendett.

«Έτσι θα δούμε drones από τη ρωσική πλευρά, υποθέτοντας πιθανώς ακόμη πιο σημαντικό στη συνέχεια, υποθέτοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται όπως είναι τώρα».

businessinsider.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares