Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Τα αποτελέσματα των κυρώσεων στη Ρωσία – Στο $1 η ισοτιμία του ευρώ

Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ακριβώς στο 1 δολάριο ανά ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 0,34%


Στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο διολισθαίνει εκ νέου το ευρώ, το οποίο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εν μέσω των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και των συνεπαγόμενων επιπτώσεων στην οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, το κοινό νόμισμα βρίσκεται ακριβώς στο 1 δολάριο ανά ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 0,34% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Η νέα καθίζηση του ευρώ συνιστά απόρροια της τριήμερης διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που έρχεται να επιτείνει το ενεργειακό πρόβλημα της ηπείρου και να επαναφέρει τα σενάρια για ύφεση.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι εντονότερο στην «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή τη Γερμανία, η οποία διαθέτει πολύ υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, η Federal Reserve ετοιμάζεται για ακόμη μία γενναία αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole.

Οι traders εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το επιτόκιο είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης, με το πρώτο σενάριο να συγκεντρώνει οριακά περισσότερες πιθανότητες.

Πηγή: newmoney.gr

Shares