Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Τα «άκουσε» ο Δραγασάκης από τους Εξαγωγείς για τα μακεδονικά προϊόντα…

«Ελάτε μαζί μας στις επόμενες εκθέσεις να δείτε αν είναι βάσιμες οι ανησυχίες μας», λέει ο Σύνδεσμος ΕξαγωγέωνΑβάσιμες, υπερβολικές και με στοιχεία παραπληροφόρησης χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, τις ανησυχίες των εξαγωγέων της Μακεδονίας σε ότι αφορά τις επωνυμίες των μακεδονικών επιχειρήσεων και τα σήματα με τον προσδιορισμό «μακεδονικό».

Αμέσως μετά, έμμεση αλλά ξεκάθαρη απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) Γιώργος Κωνσταντόπουλος λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Αν θέλετε να δείτε τι ισχύει και αν οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες ελάτε μαζί μας στις επόμενες εκθέσεις. Αγωνιστήκαμε για δεκαετίες για τα μακεδονικά,ελληνικά προϊόντα σε κάθε σημείο της γης και τώρα βρίσκουμε απέναντί μας προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας που ονομάζονται μακεδονικά και παράγονται με χαμηλότερα κοστολόγια».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο προγεύματος εργασίας με θέμα, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην οποία μετέχουν εκτός από τον κ. Δραγασάκη, ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

Δραγασάκης απαντάει σε Μητσοτάκη

Στη συνάντηση με τη διοίκηση και επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒΕ, ο κ. Δραγασάκης ήρθε έτοιμος να απαντήσει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας και, ουσιαστικά, να αποδομήσει τις υποσχέσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετσι λοιπόν, κάνοντας αναφορά σε αυτά τα 5 σημεία – δεσμεύσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε:

– Eπί τριάντα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν κάτι για να προστατεύσουν το brand ´Μακεδονία

– Ήδη από το 2018 – με επιδοτήσεις 2.000 και 8.000 ευρώ μέσω του ΕΠΑνΕΚ- διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα. Σήμερα οι καταχωρήσεις ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 19, στο βάση δεδομένων της Ε.Ε. ( ΤM- VIEW) ενώ επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά σήματα με τους όρους ‘Macedonian’, ‘Macedonia’.

-H κατοχύρωση περισσοτέρων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ε.Ε. δεν γίνονται από κρατική αρχή, αλλά μετά από πρωτοβουλίες επιχειρηματιών και παραγωγών. Σε ό,τι αφορά τα Μακεδονικά Κρασά η προστατευόμενη ένδειξη είναι κατοχυρωμένη στην κοινοτική βάση e-bacchus.

-Για την απονομή του σήματος GR στα προϊόντα των μακεδονικών επιχειρήσεις που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «μακεδονικός» στο σήμα τους, αυτό θα ήταν τεχνικά ανέφικτο, υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης, και επικίνδυνη επιλογή για τους καταναλωτές.

-Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Μητσοκάτης, εφόσον δεν επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα. Βέτο δεν θα μπορεί να ασκηθεί αν το εθνικό δίκαιο της Βόρειας Μακεδονίας εναρμονιστεί με το Κοινοτικό.

Πηγή: www.grtimes.gr

Shares